Откриват изложбата “Бузлуджа – паметта на времето” в НДК на 15 септември

На 15 септември от 18.30 часа в Националния дворец на културата в София ще бъде открита изложбата “Бузлуджа – паметта на времето”. Тя е част от по-широка инициатива за опазването на Монумента на Бузлуджа и цели да продължи обществения дебат и да допринесе за преосмислянето на ролята на архитектурното наследство в България от времето на комунизма. Изложбата е представена от Фондация “Проект Бузлуджа” и фестивала за архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, съобщават от НДК.

“Бузлуджа – паметта на времето” ще бъде открита с публична дискусия с тема “Архитектурата като ресурс”. Участие в нея ще вземат Мирослав Боршош, директор на НДК, авторът на изложбата арх. Дора Иванова, главният архитект на София Здравко Здравков, арх. Анета Василева от WhAT Association, Мартин Заимов като изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, културологът Владия Михайлова, която изследва проблемите на съвременното изкуство в България след 1989 г. Модератор на дискусията ще е арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK.

Централна тема в „Бузлуджа – паметта на времето“ е бъдещото предназначение на монумента. Изложбата дава и любопитна информация относно неговата драматична история. Разказът за актуалното състояние на паметника е умело илюстриран от фотографии, уловили красотата и силата на мястото.

“Дебатът за архитектурното наследство от времето на комунизма не е дебат от миналото, а от настоящето. В момента обаче той е свързван основно с идеология или емоция, а всъщност ситуацията може да бъде погледната и от друга гледна точка – прагматичната”, казва арх. Георгиев. “Мисленето за архитектурата като ресурс за развитие на културни и социални проекти, а не заличаването и разрушаването, трябва да е в центъра на този дебат. И това няма общо с темата за харесването или нехаресването на комунизма, нито с носталгията по него”.

Арх. Дора Иванова започва своята инициатива за опазване на паметника като дипломна работа в Техническия университет в Берлин. Идейният й проект е представен в редица изложби и конференции в България и чужбина, сред които Европейския парламент в Брюксел и Световната среща на българските медии в Прага.

Изложбата “Бузлуджа – паметта на времето” ще бъде открита на 15 септември в 18.30 часа във фоайето на полуетаж Изток на Националния дворец на културата в София и ще може да бъде разгледана до 24.09.2016 г. Вход свободен.

През септември може да бъде разгледана на открито в центъра на гр. Казанлък, пл. Севтополис.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram