АБРО: Настояваме за щателно разследване на насилието над журналисти!

СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

на Асоциацията на българските радио-  и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио

 

В последните няколко дни бяхме свидетели на позорни и недопустими нападения над журналисти и оператори от БТВ и ТВ7, изпълняващи служебния си и професионален дълг.

Членовете на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори, Българската национална телевизия и Българското национално радио изразяват безкрайно възмущение от грубите посегателства върху свободата на информация.

Нашите колеги Росен Цветков и Любен Кацаров бяха насилствено възпрепяствани да изпълнят професионалния си дълг при разследване на т.нар. „телефонни измами“, а Любомир Огнянов и Иван Китанов станаха жертва най-брутално и животозастрашаващо престъпно изстъпление, в опит да проследят търговия с наркотици.

Обществените и търговските електронни медии в България настояват за щателно и ефективно разследване на всички случаи на насилие над журналисти.

Считаме, че отношението към камерата, микрофона и писалката са белег, но и гарант на демокрацията и няма да допуснем същите да бъдат тъпкани и потрошавани.

За пореден път заявяваме категорично, че ще се борим и утвърждаваме правото на журналистите да осигурят информационната функция на медиите като работят без всякаква цензура – вътрешна или външна, при гарантиране на личната им неприкосновеност, с пълната подкрепа на цялата медийна общност.

София, 08.09.2014 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram