Да възстановим църквата в Средногорово

Благотворителен концерт  на Ансамбъла на Българската армия ще се състои на 11-ти септември, вторник, от 19:00ч. в залата на Военния клуб в Казанлък.

Концертът се организира от кметството в с. Средногорово, като целта е да се наберат средства за възстановяване уникалните стенописи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Средногорово.

През 2019 г. се навършват 300 години от заселването на първите жители в землището на Средногорово и 140 години от възстановяването на църковния храм, един от най-старите в региона.

По времето на Руско-турската война жителите на селото бягат в Балкана, за да се спасят от башибозуците, които опожаряват много къщи и черквата. След завръщането си едно от първите неща, с които се захващат е да построят нова църква. Тя  е осветена на 30 септември 1879 година. Построена е изключително с доброволния труд на жителите на Средногорово тогава. В годините за стопанисването му не са полагани грижи и така храмът  започва да се руши. В резултат на свлачище, сградата на храма се разцепва. През 2014г. с подкрепата на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и Министрество на културата черквата е укрепена.

Специалистите считат, че стенописите на храма са уникални. Сводът  му е изписан  със сцени от евангелски сюжет в бароков стил, най-вероятно от зографа Петьо Ганин, ученик на Дебърската школа. Има и друго предположение, поддържано от писателя Паун Генов, че по-заможните средногорци платили на италиански художник да изрисува църквата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram