Отбелязваме Съединението в Казанлък

На 6 септември 1885 г. България осъмва с дългоочакваната  вест – Съединението на Княжество България и Източна Румелия е провъзгласено. Новината бързо се разнася в Европа,  пресича и Атлантика. Княз Александър Батенберг издава официален Указ на Съединението.

Голямото събитие в Пловдив е последвано и в другите градове и села в Източна Румелия. В Казанлък в кметството се получава телеграма за събитията в Пловдив. Веднага се събират началниците на правителствените учреждения и общинските съветници. До обед те получават съобщение за потвърждаване на станалите събития, пристига и пощенски куриер от там. Междувременно казанлъшките граждани научават новината за извършване на Съединението. Забиват камбаните на всички църкви. Отслужен е молебен в Къринската църква на който се стичат развълнувани и въодушевени казанлъчани. Пред тях вдъхновено говори учителят Бояджиев. На следващия ден се получава известие, че княз Александър Батенберг ще мине през Казанлък на път от Габрово за Пловдив – на 8 септември. Целият този ден пътят от Казанлък до Шипка е пълен с народ. Мъжете носят своите кринки, а жените – цветя. Княз Александър пристига в Казанлък вечерта заедно с министър председателя Каравелов и след като приветстват казанлъшката общественост, те за кратко си почиват и заминават за столицата на Съединението – Пловдив.

Днес в Казанлък Тържеството на Деня на Съединението ще бъде отбелязан в катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ (зад Пощата),  от 10.00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет за здравето и благоденствието на казанлъчани!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram