В Крън бе открита обновената сграда на ОУ“ Св. Климент Охридски“

Обновената сграда на Основно училище“ Свети Климент Охридски“ бе открита днес в град Крън на официална церемония.

В деня на двойния празник за крънчани и техните деца поздрав към присъстващите на тържеството отправи училищният директор Стефана Кафалиева :  „ Днес е 6 септември – този ден изпълва сърцата ни с гордост и патриотизъм. Този празник ни отвежда към понятия като дружност, единство, обединение, защото Родината е една  като сърцето, затова пулсира в него, където да е то.“

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова честити на жителите на Крън двойния празник  –  133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и откриването на обновената сграда на училището, с новата среда и с новите придобивки за учебната година. Тя определи обновяването като „една добре свършена работа от страна на строителите в лицето на инж. Курдов, на ръководителя на проекта Кънчо Христов, както и на екипите на училището и на кметството в Крън.“  Галина Стоянова призова родителите от Крън да записват децата си в местното училище, където средата за децата е позната, където са семействата и поколенията им и определи подобно решение като истински патриотично и родолюбиво. „Нека не бъдем българи само на националните празници, когато се прегръщаме с трикольора. Нека бъдем българи, когато се иска от нас много мъничко, за да засвидетелстваме родолюбието си към родния край.“, прикани тя.

Кметът заяви, че Община Казанлък прави всичко възможно училищата и детските градини не само в града, но и в населените места да бъдат в добра визия. Галина Стоянова пожела успешна учебна година на всички деца и ученици, които ще прекрачат прага на крънското училище, на учителите – да са все така сърцати, много добри и обгрижващи: „Защото към това училище ще тръгнат истински българи и родолюбиви деца.“, посочи тя.

Към призива на Галина Стоянова децата на Крън да се върнат в родния град се присъедини и кметът на Крън Теменужка Люцканова:   Нека върнем децата на Крън в нашето училище и това ще е нашата благодарност към всичко онова, което се прави за Крън и ще се прави в бъдеще!“.

Ръководството на училището благодари на всички дарители на училището и на хората, допринесли за неговото благоустрояване. На Кмета Галина Стоянова и дарители, допринесли със своята дейност за доброто на ОУ „ Св. Климент Охридски“ бяха връчени почетни грамоти и плакети.

Литературно – музикалната програма на възпитаници на училището в Крън зарадва публиката, която на финала бе поздравена и от обичаната Крисия, победителка в детския песенен конкурс „ Евровизия“- 2014г.

Сградата на ОУ“Свети Климент Охридски“ е реновирана в рамките на проект на Община Казанлък „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. Общата стойност на проекта е в размер на 9 млн. 504 хил. 532 лв. по Оперативна програма „ Региони в растеж“ – 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Със средствата са реконструирани общо осем обекта от образователната инфраструктура на територията на община Казанлък – три детски градини в казанлъшкия квартал “Изток“и пет училища – в селата Овощник, Хаджидимитрово, Ръжена и в градовете Шипка и Крън.

В резултат на строително-монтажните работи са въведени мерки за енергийна ефективност, ремонтирани и изградени са водопровод и канализационни инсталации, извършени са газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтирано е ново оборудване и са осигурени мерки за достъпна среда.

Със завършването на дейностите по проекта до края на 2019г. учебната база на територията на общината ще бъде изцяло обновена.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram