Румяна Друмева: Победата не идва сама, а с много подготовки, всеотдайност и жертвоготовност

От първо лице за Девети

 Социалистите от Казанлък отбелязаха 74 години от деветосептемврийското въстание и победата над хитлерофашизма. Организатор на честванията, които ще продължат до 9-ти септември, когато ще бъдат поднесени цветя на паметника в парк „Розариум”, е Общинският съвет на БСП.

 „И днес се преиначават фактите, заменя се историческата действителност и се изопачава ролята на една от най-ярките дати в съвременната българска история – 09.09.1944. Победата не идва сама, а с много подготовки, с много всеотдайност и жертвоготовност. ”, каза  председателят на социалистите Румяна Друмева по време на  срещата „От първо лице  за  Девети”. Тя върна събитията, довели до светлата дата, които  все още не са получили единодушната оценка на историците. „Нека помним, нека предаваме на деца и внуци как беше развита съвременна България”, подчерта Друмева и информира за инициативата, която стартира за събиране на снимки, разкази и спомени за Девети. „Историята е една, да не допускаме да бъде пренаписана. Да върнем достойнството на българите”, призова социалистът Иван Начев, който разказа за своя  9-ти септември в родното село.

Стефан Арабаджийски

„Не се забравят масовите арести, побоищата, мъченията, невъобразимият тормоз, който е обричал хората на гибел”, сподели през вълнение  90-годишният социалист Стефан Арабаджийски, който разказа своите спомени. През 1944г. той е бил на 17 години и не може да забрави скърбите, убийствата, раздорите в управлението на държавата, извършените масови погроми срещу партията. „Не се забравят раните от позора на фашистката власт. Нека бъде мир, разбирателство и да си подаваме ръка един на друг с уважение и да се чувстваме щастливи”, заключи Арабаджийски. Вълнуващата срещата завърши с прожекция на филм.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram