Мъглижкият майстор на старинни оръжия се учи сам на занаята, участва и в кинопродукции

Христо Николов от Мъглиж е майстор на старинни оръжия. Познат е като един от малкото българи, които и в наши дни продължават да развиват  занаята тюфекчийство/оръжейно дело/. 52-годишният пенсиониран военен превръща хобито си в своя втора професия от 2007 г. Член е на Националната занаятчийска камара. Не крие, че е самоук майстор. Учи от старите книги за въоръжението на българите.

Голяма част от оръжията, изработени от мъглижкия майстор, участват във възстановки на исторически  събития. Сътрудничи и на екипа на режисьора Максим Генчев, който идва по нашия край, за да снима кинолента за Левски. Христо Николов е оръжейник на продукцията, която ще тръгне по кината от догодина. Самият той се снима в нея, като войник от турската армия.

Със саморъчно създадените от него пистолети и малки стрелкови оръжия, напълно годни да стрелят, Христо Николов  целогодишно участва в поредица от  изложенията, фестивали и панаири – притегателно място за занаятчии от цялата страна. Последната им среща бе в  Жеравна, където своите майсторски изделия представи и мъглижкият оръжейник. За седма година тук се състояха демонстрации на различни занаяти по време на „Фестивала на националната носия”. От 5 до 7 септември идва ред на Етнографския комплекс  „Етъра” да проведе  международен панаир на народните занаяти.

Независимо, че активно участва в изложенията, Николов споделя, че трудно се намира пазар за неговата продукция и не според очакванията – чужденците не се прехласват по самоделно направените оръжия. Правят го по-скоро родолюбивите българи , интересуващи се от историята.

Воден от патриотични чувства, майсторът на старинни оръжия е в основата на създадения през 2007 г. в град Стара Загора клуб „Минчо Кънчев”, който както и дружествата „Традиция”,  участва в редица възстановки на събития от историята. Разбира се, оръжията на Христо Николов влизат в помощ на участниците в тях.

 Много габровци, жители и от двете страни на Балкана, както и посетители от цялата страна  и чужбина ще могат да видят уникалните оръжия на Христо Николов  от  5 до 7 септември 2014 г., по време на XII-я Международен панаир на народните занаяти „Етър 2014”. Той е организиран по традиция от Министерство на културата на Република България, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram