За „здравите“ и спортистите с увреждания

Пет са общо медалите на възпитаниците на треньора Радостин Тодоров от казанлъшкия спортен клуб „Даниела Тодорова“ в последното европейско първенство по лека атлетика за хора с увреждания в английския град Суонзи. Даниела, която е негова сестра, успя да се пребори за сребърните медали в дисциплините копие и диск.  Съоборникът й Мустафа Юсеинов е с две трети места, бронзови медали в тези дисциплини при мъжете. Последният медал от европейското е златото на Ружди Ружди – четвърта титла за България от големия форум.
Представянето е най-доброто в историята на шампионатите на Стария континент за страната ни, но подготовката на състезателите беше затруднена след орязаната финансова субсидия от Министерството на младежта и спорта. Според треньора на тримата представители на казанлъшкия клуб Радостин Тодоров, постигнатото се дължи на високия им дух, а отношението към тях е показател за културата и морала в обществото.
Съществуващото разграничение между „здрави“ и спортисти с увреждания и на национално, и местно ниво няма как да не повлияе на психиката на състезателите, които са третирани като едва ли не като“второразрядни“. Това отношение обаче се наблюдава само в България, по изключение.
Параолимпийците в другите страни получават над 4 пъти повече от „здравите” спортисти. Парите са нужни, тъй като състезателите с увреждания не могат да се готвят навсякъде, трябват подходящи условия, особено за тези с инвалидни колички. Затова Русия, Германия, Великобритания и дори страдащата от размирици Украйна отпускат многократно повече средства за състезателите си и осигуряват премии за медали няколко пъти по-високи, отколкото получават българите.
Въпреки недостига на пари параолимпийците ни продължават подготовката си за игрите в Рио де Жанейро. През есента предстоят квалификационни турнири за покриване за нормативи на световното първенство през 2015.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram