Жените продължава да водят в читателската класация

Жените продължават да четат повече от мъжете. Това показва  статистиката, а данните предоставя ОБ „Искра“. Справката за регистрираните до края на месец юли читатели сочи, че дамите, които са се възползвали от правото си да заемат книги за дома са поне със 70% повече от мъжката читателска
аудитория на библиотеката. Така например, 1069 жени срещу 345 мъже са направили избора си на четиво, при посещения в заемната близо 11 хил.

34 880 са раздадените  книги в периода януари – юли 2014 г.
Общо читателите на библиотеката от всички отдели са 8 200 души, в това число и и учениците, които традиционно в началото на лятото преминават през заемната в търсене на препоръчаните за прочит книги от задължителната литература. Децата до 14 години наброяват 820.
Активните читатели в Казанлък са над 2 500 души. По данни на Общинска библиотека „Искра“, за първото полугодие посещенията на читатели надхвърлят 23 хил. 200. Над 3 300 са интернет посещенията, отчетоха още библиотекарите. Хората с висше образование са над 25% от всички потребители.
От заетите близо 43 хиляди книги преобладава художествената литература.

Без промяна и тази есен остават читателските карти, съобщават от библиотеката. По 4 лв. ще заплащат ученици, студенти и пенсионери, а работещите ще трябва да похарчат само 6 лв. годишно, за да се сдобият с читателска карта.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram