Със заповед на Околийското развявали народни знамена в Казанлъшко за празниците

За това свидетелства Заповед №40 от 1 юли 1929 г. на началника на Казанлъшкото околийско управление Св. Калинов, публикувана във в. „Казанлъшка искра“.        Издаването на заповедта околийският началник мотивира така:                                      „Предвид на това, че на народните празници не се окачват по къщите и магазините  народни знамена, което иде да покаже, че не се отдава нужното значение на подобни празници и всеки външен наблюдател би си съставил с право мнение, че в България националното чувство е слабо развито, когато всъщност това не отговаря на истината.  Като се знае, че не само у нас, а и в чужбина едно от средствата, с които се показва в тържествени празници народната гордост, патриотизъм и любов към родината е народното знаме, а българинът е доказал, че скъпи народната си гордост“.

Убеден, че всичко това е така, той напомня на гражданството горното, тъй като пък от друга страна – не вижда „проявата на същинското чувство на българина“. Затова издава специална заповед, според която „при отпразднуване на народните праздници занапред всеки дом и всяко заведение трябва да има народно знаме“.

Трикольорите „от Околийското Управление – по ул. Иван х. Енов, площад Цар Борис Трети и Цар Освободител, по Боршуковата фурна, по ул. Искра, Скобелевска, Отец Паисий /чаршията/ до дюкяна на Минчо Миладинов“  трябвало да бъдат с размери не по-малки от 1 ½ метра, а в останалите улици не по-малки от 1 метър. Платът трябвало да бъде прикован на „прилична дръжка не по-малка от 2 метра, като бялото поле на плата бъде отгоре“, а овехтелите скъсани знамена да се заменят с нови.

Трикольорите по селата в околията трябвало да не бъдат по-малки от 1 метър, като „знамената да се поставят по главните улици /които кметовете със заповед определят/, за останалите улици – по желанието на стопаните“.

Глоби по силата на чл. 476 от Н. З. и по член 71 от Закона за админстрацията и полицията предвиждал документът за „нарушителите и несъобразилите се“ със заповедта на Околийския началник. Изпълнението й било възложено на цялата стража от Управлението, а за селата и от кметовете.

/На снимката: Казанлък, сградата на Популярна банка и хотел “Балкан”, 20-те години на ХХ век, lostbulgaria.com/

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram