Министър Коларова: Езиковите гимназии са еталон в средното ни образование

„Твърдо съм  убедена, че трябва да използваме работещ, устойчив и ефективен модел в образованието“, заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова в Казанлък.

Министърът на образованието и науката в служебното правителство доц. Румяна Коларова каза, че преди да дойде 15 септември, този празничен ден, трябва да се свърши много работа и именно това е целта на Националното съвещание, провеждащо се в Казанлък от вчера с участието на началници на РИО от цялата страна, а именно да се направи отчет за постигнатото през учебната 2013-2014 г. и се посочат проблемите, затрудненията и насоките за новата 2014-2015 учебна година.

Министър Коларова сподели, че въпреки ограничения мандат на служебното правителство, пред МОН стои на дневен ред подготовката на редица програмни документи в средното и във висшето образование. „Обещаваме ви, че ще работим върху професионалното образование – обърна се доц. Коларова към началниците на РИО, – тъй като то особено се нуждае от изработване на стратегически документи.“

Тя сподели също, че делегираните бюджети няма да бъдат намалени нито с 8%, нито с 5%, но ще се наложат съкращения на останалите разходи. Няколко обществени поръчки са били спрени поради неизрядност при провеждането им, но това няма по никакъв начин да се отрази на текущите ремонти в учебните заведения, подчерта още просветният министър.

„Нашата позиция е да търсим увеличение на средствата в образователното министерство, което трябва да гарантира, че не само нашето правителство, а правителствата в България имат приоритети“, каза още тя. Според нея, трябва да се използват работещи, устойчиви и ефективни модели в образованието. Като такива министър Коларова посочи езиковите гимназии. С уговорката, че очаква от началниците на инспекторати мнения и становища по редица въпроси, Румяна Коларова изрази още веднъж удовлетворението си от провеждането на националната среща, защото по думите й по-ценно от личния контакт няма.

В националното съвещание от МОН участват още заместник-министърът Ваня Кастрева, началникът на кабинета Стойчо Стойчев, съветникът на министъра Лиляна Друмева, директори на дирекции.

Съвещанието е тридневно и ще приключи утре.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram