Русофили се събират за 15-и поред път на брега на язовир Копринка

На 8 септември 2018 г., събота, край стената на язовир „Копринка“ за 15-и пореден път ще се състои традиционният събор на приятелите на Русия в България. Тази година той е посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877–1878) и ще премине под наслов „Европа е по-силна с Русия“.

Организатори на събора са Национално движение „Русофили“, Координационният съвет „България – Русия“ и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавната агенция по горите.

Срещата на русофилите в България по традиция ще започне с поклонение пред Паметника на свободата на връх Шипка (от 9:00 до 10:00 ч.).

Началото на официалната част край яз. „Копринка“ е предвидено за 13 часа. Очаква се пред участниците да бъде обявена инициативата за създаване на международно русофилско движение, предложена от председателя на НД „Русофили“ по време на IV Ливадийски форум в курорта Ялта (Крим) на 5-6 юни т.г.

По-рано през деня, с начален час от 9.30 ч., на сцената край язовир „Копринка“ ще се представят лауреатите на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“. Заключителният етап на фестивала, който се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, ще се проведе ден по-рано, на 7 септември, в Народно читалище „Искра“ в Казанлък от 10:00 до 17:00 часа.

По време на събора ще бъдат връчени и наградите на победителите в IX Международен конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина“.

Художествената програма с участието на български и руски артисти и състави ще продължи до 17 ч. Специални гости ще бъдат Мими Иванова и изпълнители от Коми.

Съборът край язовир „Копринка“ е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България – НД „Русофили“, която днес наброява над 35 хиляди организирани членове. Инициативата принадлежи на българи, работили някога в Коми. През 2003 г. те се събират в околностите на София за първия събор, в който тогава се включват около 800 души.

През последните години проявата събира между 10 и 15 хиляди участници от цялата страна – хора, работили или учили в Русия, почитатели на руската култура, радетели за съхраняване на дружбата, традициите и паметта, които свързват двата народа, както и за развитие на сътрудничеството в перспектива.

Движение „Русофили“ и съборът край „Копринка“ са уникални по своя характер изяви на обичта и приятелството между два народа в конфронтационните условия на днешния несигурен свят. Всяка година тази уникалност привлича вниманието на редица чужди медии.

Представители на държавните институции и местните власти, депутати и политици от различни партии не пропускат събитието, което дължи привлекателността си, освен на всичко друго, и на своя надпартиен характер и патриотичен заряд. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram