Министър Иванов благодари за „късчето“ от Шипка, пренесено в галерия „Средец“

„Трябва да сме не само признателни, но и достойни за подвига на нашите деди, Шипка е една много високо вдигната летва”, подчерта в приветствието си на откриването на експозицията министър Мартин Иванов

В галерия „Средец“ на Министерството на културата миналата вечер бе открита юбилейна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“. Тя е организирана със съвместните усилия на Националния военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. 
На официалното откриване на експозицията в галерия „Средец” министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов сподели, че изпитва дълбоко, истинско преклонение пред тази българска светиня и тя трайно присъства в родовата му памет, тъй като и неговият прадядо е участвал в епичните боеве на историческия връх по време на Руско-турската война от 1877-1878 г.

„Често на един или друг наш празник, посветен на паметни дати и събития от нашата история, ние си казваме колко сме велики, каква славна история имаме и как с основание се гордеем с нея, но за съжаление разговорите за всички тези значими събития много често звучат някак книжно. Ние като че ли забравяме, че в тези събития дейно са участвали и нашите деди и прадеди, те са правили историята, така че много би ми се искало разказите и спомените за тези паметни и славни събития да минават и през сърцата и душите ни”, каза министър Мартин Иванов. Той благодари и на всички институции и организации, които съдействаха за организирането на юбилейната фотодокументална изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“.

„Трябва да сме не само признателни, но и достойни за чутовния подвиг на нашите деди, Шипка е една много високо вдигната летва”, подчерта в приветствието си министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов и в заключение отново изказа своята благодарност към всички, които допринесоха с настоящата изложба едно малко „късче” от това свято за всеки един българин място да бъде представено в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

На откриването на юбилейната изложба присъстваха и зам.министърът на културата Виктор Стоянов,  кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, доц. д-р Соня Пенкова –директор на Националния военноисторически музей, Данчо Данчев – директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, както и бившият областен управител на Габрово Мариян Костадинов, който сега е председател на Сдружението на индустриалците и работодателите в града, представители на Министерството на отбраната, университетски преподаватели, много граждани.

IMG_3302

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram