И в Ст.Загора скачат срещу проучванията във Вранино

Будните граждани на Стара Загора се включват към националната инициатива тази неделя против проучването и добиването на конвенционални изкопаеми горива в Добруджа и България.

Протестът е реакция на подписаното от служебният екоминистър Светлана Жекова Решение номер 28, с което се дава де факто разрешение на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извършва проучвания в Блок 1-11 „Вранино“.

Реакция в няколко града избухна веднага, тъй като еколози обявиха, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване /въглищна газификация/.
Въглищното възпламеняване, известно като „адът на земята“, е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, посочват природозащитници.
„Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Най-красивата част на Добруджа – Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт”, посочват организаторите на протеста в Добрич. Според тях методът нанася поражения сравними единствено със щетите при използване на хидравличен удар за добив на шистов газ. Протестът е насрочен за неделя.

В Стара Загора клуб „Бъдеще” също инициира брожение, мястото е пред

Областна администрация на бул. „Цар Симеон Велики” 108, на 7 Септември 2014 г.(неделя) от 16:30ч.

Организатори в Града на липите са Стоян Трошанов и Николай Митков.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram