Донка Симеонова – Депутат от БСП, се отчита пред избирателите си преди новия парламентарен сезон

Преди да започне петата парламентарна сесия ви предоставям отчет* на дейността ми като народен представител от 27-ти Старозагорски многомандатен избирателен район.

На 19 април 2017г. положих клетва и се заклех в името на България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа.
В предизборната кампания подчертавах, че програмата на „БСП за България” е и мой ангажимент за лява политика, но вотът на избирателите отреди на нашата коалиция да бъдем опозиция. Моята дейност е част от дейността на ПГ, която категорично защитава политическата ни идентичност и вашето доверие.
Основната ми парламентарна работа е съсредоточена в сферата на образованието. Член съм на Парламентарната комисия по образованието и науката. С колегите от ПГ „БСП за България” настоявахме за категорична промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, за въвеждането на цялостен нов подход сме, нужна е държавна политика, която да стане водеща за българското общество.

Промените, които предложихме за този период, са свързани с отговорността на държавата. Текстовете предлагат по-добра регулация на отношенията в системата на образованието, произтичат от продължаващата дискусия и са провокирани от мнението на хората, които пряко изпълняват закона. Управляващото мнозинство не прие нашите предложения и заедно с колегите ми от БСП в Комисията по образованието и науката сезирахме Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от ЗПУО. През м. юни 2017г. внесохме конституционна жалба със 71 подписа. Атакувахме над 30 члена от Закона. Ние, депутатите на левицата, и днес сме убедени, че държавните образователни стандарти трябва да бъдат публикувани, съгласувани, приети в НС, за да гарантират устойчивост в образователната система. Стандартите за учебен план и за учебното съдържание, трябва да се приемат като приложение към закона.

Конституционният принцип на правовата държава не допуска първичната уредба на материя, която трябва да се създаде със закон, да се възлага за регулиране чрез наредби и други актове. В разпоредби от ЗПУО се използват твърде непоследователно понятието „условия и ред“ и не се влага в него определено единно съдържание, поради което ще се усложни и затрудни тълкуването на неговите разпоредби, съдържащи това понятие, а оттам и правоприлагането им – нещо, което внася само хаос в съответните образователни обществени отношения.
През м. май 2018г. Конституционният съд се произнесе, че атакуваните от нас разпоредби не са противоконституционни.
В същото това време станахме свидетели как агресията се увеличава в училище, броят на отпадащите ученици – също, родителите – разтревожени, а учителите – повече угрижени, и изтощени до краен предел.
От парламентарната трибуна нееднократно подчертах, че промените са нужни за:
– качеството на образованието,
– за равен достъп на всички деца,
– за повишаване квалификацията и мотивацията на учителите,
– за по-добра образователна среда,
– за устойчивост на образователната система и т.н.
БСП постави темата за българското образование в центъра на обществения дебат. Организирахме Национална кампания „За делниците на българското образование”. Идеята ни бе да се чуят хората в общините и малките населени места и посредством срещи с тях да се създаде цялостна картина на образователния процес и неговите проблеми в детайлен анализ, съдържащ насоки за създаване на благоприятна училищна среда за нашите деца и учители. В дискусиите представях и алтернативния бюджет, който БСП изготви.
В Гълъбово учители и финансисти обявиха, че са за пълна промяна на финансирането на учебни и детски заведения, настояха да има разписан специален стандарт за училища в малки населени места, които да осигуряват нормалното им функциониране, за да не се принуждават общините да ги закриват. МОН ясно да разпише в делегирания бюджет каква част от него ще е за трудови възнаграждения и каква – за текуща издръжка, да се въведе контрол.
В Гурково бяха категорични, че механизмът за обхващане и задържане на децата в училище може да бъде ефективен, ако е ангажимент основно на дирекциите по гражданска регистрация и административно обслужване. Педагози и общественици са за преразглеждане на процедурата на санкционния механизъм спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищното образование. За тях настоящата система не е работеща за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.
Обществените съвети не могат да продължат да съществуват в тази форма. Необходима е категорична преценка и преглед за тяхното функциониране, те са излишни и са част от огромната бумащина, която засипва училището.

В Николаево влагат усърдието си за подкрепа на училищата и детските градини в населените места, така че да не се стигне до затварянето им, което е равносилно на обезлюдяване на селото. В малките общини искат за развитието на сектора повече държавно финансиране.

В Стара Загора участниците в срещата настояха пред нас, тримата старозагорски депутати на БСП, да се изработи образователна карта за всяко населено място, която ще улесни въвеждането на задължителния едносменен режим на обучение в училищата. Необходим е задълбочен анализ на населението, включващ и образователната инфраструктура и институции в България, заявиха учители, директори, представители на местната власт, на обществени съвети, на различни образователни степени и граждани от 11-те общини в област Ст. Загора.
Срещнах се с представители на образователния процес в Мъглиж, Павел баня, Николаево, Казанлък, Трявна, Хасково, Кърджали, Сливен и др. градове и населени места в страната. Навсякъде акцентът беше върху:
– тревожните данни за демографския срив, който благоприятсва негативните тенденции в учебните и детските заведения,
– проблемите, свързани с бюрократичната тежест,
– формално заложените нормативни изисквания,
– липсата на цялостен анализ за училищата, който да включва редица параметри от годината на строеж на сградата, ремонти, през броя ученици.. до учителските заплати,
– отсъствие на достъпна и подкрепяща среда за децата със специални образователни потребности.
– отсъствие на добре квалифицирани ресурсни учители за истинско приобщаващо образование,
– Несъобразени програми, множество учебници и помагала с възрастовите особености на учениците,
– Липса на политиката на МОН за подкрепа на училищата в малките населени места, застрашени от закриване……, безброй са проблемите.
Всичко това определено затруднява учителите и възпитателите. Апатията и липсата на адекватно отношение и заплащане от страна на държавата водят до още по-голям срив в образованието по места. Нормативната уредба не дава решения на проблемите, които се поставят ежедневно в НС за трудноработещата образователна система. Заключението на всички участници в процеса е, че образованието ще стане заложник на настоящата политическа конюнктура, която отхвърля всички предложения на БСП, изключвайки експертизата във всичките й сфери.
Ние, депутатите от БСП, продължаваме да настояваме за качествено образование, което да бъде приоритет за държавата, да отправяме актуални питания и въпроси към министъра на образованието и науката, свързани с новия закон, наредбите, грижата за училищата в малките населени места, за педагогическите съветници и др.
За нас образованието трябва да стане приоритет за държавата, общините и обществото, учителят да бъде уважаван и да има всички условия да се развива в професионално отношение.
В рамките на парламентарния контрол съм отправила както самостоятелно, така и заедно с колеги от ПГ, 22 въпроса, за които са настоявали учители, директори, родители, представители на местната власт, Обществени съвети, финансисти и др.
• Към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, относно:
– Наредбата за приобщаващото образование – 23/06/2017.
– Наредба № 16/8.12.2016 г. за управление на качеството в институциите, издадена от министъра на образованието и науката – 08/09/2017.
– политиката на МОН в подкрепа на училища в малките населени места- 21/07/2017.
– статута, дейностите и условията на труд на училищните психолози и педагогическите съветници – 28/07/2017.
– необходимост от педагогически кадри в системата на образование – 28/07/2017.
– необходимостта от педагогически съветници, психолози, ресурсни учители и логопеди в системата на предучилищното и училищното образование – 27/10/2017.
– здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания (Наредба № 10/19.06.2014 г.), мерки за преодоляване на възникналото напрежение след промените от м. април 2017 г. – 27/10/2017.
– качеството на безплатните закуски за деца в подготвителните групи и ученици от I-IV клас – 10/11/2017.
– процедура за условията и реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебници и учебни комплекти – 08/12/2017.
– освобождаване на началници на РУО (РИО) – 09/03/2018.
– политиката на Министерството на образованието и науката в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС за създаването на механизъм за обмен на информация за проследяване обучението на децата, които мигрират с родителите си в други европейски страни, и за улесняване на включването на завърналите се от чужбина ученици в образователната система – 16/03/2018.
– изплащане и отчитане на транспортните разходи на педагогическия персонал – 16/03/2018.
– политиката на Министерството на образованието и науката за осигуряване условия за работа, квалификация и развитие на ръководните кадри в системата на средно образование в страната – 05/04/2018.
– участие на България в Европейската STEM коалиция – 22/06/2018.
– политиката на Министерството на образованието и науката за взаимодействие с родителите за приобщаване на децата в образователната система – 22/06/2018.
Въпреки действията на ПГ и въпросите ни, до този момент МОН не е направило цялостен анализ за резултатите от действието на закона, а в същото време прилагането му, вече втора година, поражда множество въпроси. Ще продължа да настоявам за качествено образование, което да бъде приоритет за държавата и да задавам въпроси към министъра.

Отправила съм питания и към четирима министри – на културата, на регионалното развитие, на социалната политика и на земеделието:
• Към Боил Банов, Министър на културата относно собствеността и състоянието на следните струнни музикални инструменти: цигулка, изработена от Антонио Страдивари през 1716 г., цигулка, изработена от Джузепе Бертоломео Гуарнери (дел Джезу) през 1733 г. цигулка, изработена от Гофредо Капа през 1961 г. и виолончело, изработено от Матео Гофрилер през 1726 г. – 04/05/2018.
• Към Николай Нанков, Министър на регионалното развитие и благоустройството относно изграждането на тунела под връх Шипка – 14/07/2017.
• Към Бисер Петков, Министър на труда и социалната политика относно възможностите пред българските специалисти по гериатрични грижи – 16/03/2018.
• Към Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите относно:
– реконструкция на административната сграда на Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Стара Загора – 26/01/2018.
– проект по Мярка 6, Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ – 23/03/2018.
– относно конкурс за главен секретар в Областна дирекция „Земеделие“ -Стара Загора – 30/03/2018.
– проблемите и мерките за подкрепа на розопроизводството, с оглед защита на държавата и недопускане на нерентабилни изкупни цени на розовия цвят – 01/06/2018.

ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ
Съвносител съм на следните законопроекти и проекти за решения:
• Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование;
• Законопроект за допълнение на Закона за развитието на академичния състав в Република България;
• Законопроект за допълнение на Закона за защита от домашното насилие;
• Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс;
• Законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните;
• Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности;
Предложения към законопроекти за второ четене:
• Законопроект за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г.;
• Законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.;
• Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина;
• Проект на решение във връзка с разискванията по питане № 754-05-10/17.05.2017 г. от народните представители Таско Ерменков и Иван Генов към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно актуалната политика на Министерство на енергетиката за гарантиране на електроенергийната сигурност на България;
• Проект на решение във връзка с разискванията по питане № 754-05-17/25.05.2017 г. от народните представители Михаил Христов, Антон Кутев и Георги Гьоков към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков относно политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях;
• Проект на решение във връзка с разискванията по питане № 754-05-33/13.07.2017 г. от народните представители проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно политиката на Министерство на земеделието, храните и горите за създаване на ред в поземлените отношения;
• Проект на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Бойко Борисов заради провала в политиката за противодействие на корупцията;
• Проект на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Бойко Борисов заради провала в политиката по сигурността;
• Проект на решение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;
• Проект на решение за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание през 2018 г.;
• Проект на решение за предсрочно освобождаване на Димитър Борисов Главчев от поста председател на Народното събрание;
• Проект на решение за предсрочно освобождаване на Емил Маринов Христов от поста заместник-председател на Народното събрание;
• Проект на решение за провеждане на разисквания по питане № 754-05-21/05.06.2017 г от народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно Бяла книга на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия;
• Проект на решение за спиране преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители;
• Проект на решение за създаване на Временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати;
• Проект на решение за създаване на Временна комисия за проучване на създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) на Агенция „Митници“;
• Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България;
• Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“ и бившата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ при провеждането и изпълнението на процедури по изграждане на магистрали и пътища;
• Проект на решение относно разискване по питане № 754-05-27/28.06.2017 г. от народния представител Илиян Тимчев, Георги Йорданов и Валентина Найденова към министъра на здравеопазването Николай Петров относно изпълнение на проекти за модернизация и обучение в спешната помощ и цялостна стратегия за развитието на спешната медицинска помощ;
Заедно с колеги внесохме предложения за провеждане на разисквания по питания на депутати от „БСП за България”:
– към заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов относно политика за решаване на демографските проблеми на страната и проект за решение;
– към министъра на финансите Владислав Горанов относно държавния дълг;
– към заместник министър-председателя Томислав Дончев относно политиката за изграждани на електронно управление;
– към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за запазване и развитие на общинските болници;
– към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков относно политиката за интеграция на хората с увреждания;
– за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?“
– за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?“

В приемните, които проведох в общинските центрове в област Стара Загора, се срещнах с много болка, бедност и несправедливост. Хората споделяха своето безпокойство от дългогодишните неразрешени проблеми, както лични, така и обществени. Част от питанията представих на горепосочените министри, други поставих към институциите, които възпрепятстват лица и семейства, а трети – отправих към местната власт.
За посочения период проведох срещи с жители на Опан, Братя Даскалови, Медово, Шипка, Бузовград, Горно Черковище, с представители на местното самоуправление в Чирпан, Казанлък, Гурково, Николаево, Мъглиж и др. С обществения посредник на Казанлък проведохме обща приемна.
Много бих искала да дойде времето, в което на нашите срещи да споделяте добри новини.

Благодаря на гражданите за въпросите, за активността им, за идеите и предложенията за законодателни промени. Благодаря на Областния съвет, на общинските съвети на БСП за организираните срещи и приемни, както и за ефективния диалог и доброто взаимодействие с общинските съветници на левицата.
Благодаря и на журналистите, с които акцентирахме върху проблемите в сферата на образованието.
Ето тук: http://www.parliament.bg/bg/MP/2720/satr, всеки може да следи парламентарната ми и законодателна дейност, както и участието ми в парламентарния контрол.
Благодаря за поканите да участвам в празнични и делнични събития в областта.
Надявам се, че си бяхме полезни и в социалната мрежа.

Благодаря за подкрепата!
Продължаваме!

*Отчетът е за 4-те парламентарни сесии или периода април` 2017 – юли`2018

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram