Общината даде безвъзмездно помещения на Спешния център

Общо четири точки бяха включени в редовното заседание на Общински съвет-Казанлък, което се проведе на 2-ри септември в зала „Инфра“. С доклад на кмета на общината Галина Стоянова, като първа точка в дневния ред, бе залегнало създаването на местно публично-частно партньорство с участието на община Казанлък за подаване на Заявление за изразяване на интерес за реализиране на Проект по подмярка 19.1 ”Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 ”Водено от общностите местно развитие” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., подкрепена от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони. Точката бе гласувана без възражения.

Старейшините приеха с мнозинство и бюджета на Общинско предприятие ”Кухня – майка, в т.ч. дейност Детска млечна кухня” за 2015 г. Той е в размер на 253 847 лв., като от тях разходите за персонал са в размер на 35 647 лв.и разходи за издръжка – 218 200 лв.

Депутатите на Казанлък приеха утвърждаването на маломерни и слети паралелки в община Казанлък за учебната 2015/2016 г. За предстоящата учебна година, в 16 учебни заведенията, намиращи се на територията на общината, ще има такива слети паралелки.

Последната точка от дневния ред на казанлъшките общински съветници бе въпросът за предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, който е частна общинска собственост на ”Център за спешна медицинска помощ – Стара Загора”, за нуждите на Филиал за спешна медицинска помощ- Казанлък. Още повече, че по Оперативна програма „Райони в растеж“, се предвижда да бъде изпълнен голям инвестиционен проект, свързан с модернизация на сградния фонд и оборудването на спешните центрове на територията на цялата страна. За филиала в Казанлък, се предвиждат инвестиции, свързани с вътрешни преустройства и закупуване на ново оборудване за предоставените от Община Казанлък помещения.

Моника Динева от БСП отправи питане относно неизяснените елементи, касаещи собствеността на сградата на болницата, тъй като по думите и, съществуват взаимно изключващи се фактори, които поставят в спорна ситуация нейния статут.

„Винаги съм била против Спешният център да се помещава в сградата на болницата, защото заема кабинети, а така също се използва ресурса на здравното заведение, което извършва всички амбулаторни изследвания“, това заяви д-р Стефка Димитрова от ГЕРБ, но допълни, че въпросът за статута на спешните центрове е решен на национално ниво и на местна основа, едва ли ще може да се промени. „И все пак, спешните центрове са лицето на всяка болница, така че, нека да подкрепим тази точка и да успеем да ползваме средствата по проекта за един модерен и функционален Спешен център“, призова от трибуната д-р Димитрова.

С 34 гласа „За“ предложението на кмета на Общината Галина Стоянова бе прието.

 

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram