Нови посветени в тайнството на древните траки

За първи път Община Казанлък направи популярния вече Поход на мълчанието над Бузовград до най-новите археологически разкрития на Бузово кале.

Посрещнати гостоприемно от кмета на селото Михаил Янушев участниците в екопохода бяха въведени в атмосферата на древните траки с изключително ярък светоглед от директора на Исторически музей „Искра“ – Казанлък д-р Момчил Маринов.

По стъпките на Похода на мълчанието, част от Празниците в Долината на тракийските царе, зрителите се насладиха на възстановки на мистични ритуали и песнопения, представени от децата на Народно читалище „Любен Каравелов – 1923“ – село Бузовград и вокална формация на СУ“Екзарх Антим Първи“ с вокален педагог Соня Владева.

Под вещите насоки на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ и представителите на Историческия музей, въпреки трудния терен, за първи път организирана туристическа група достигна до най-новите археологическите разкрития на Бузово кале, разположени на внушителната площ от 17 дка.

Изследването на крепостта и селището тази година, с наситени градежи на църкви, жилища и зидове донесе нови археологически доказателства за значително по брой християнско поселение в района и е с огромно значение за изучаването на Късната античност в Долината.

Участниците в екопохода бяха поздравени от Община Казанлък със Сертификат за посветени в тайнството на древните траки, извървели техните стъпки и до разкритата през 2015г. в близост базилика, и до Тракийската могила над Бузовград, разкрита през 2013г…. невероятните гледки от древността и красивата Долина на тракийските царе.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram