За 75 хил.лв. общинарите си изработиха система за контрол и оценка

Приключи изпълнението на проект „Разработване и въвеждане на инструментариум за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнението на политики на местно ниво в Община Казанлък“, финансиран от Европийския социален фонд чрез Оперативна програма „Административен капацитет“. Проектът бе изпълнен в рамките на 9 месеца и е на обща стойност 75 038,60 лв.

В рамките на проекта са изпълнени няколко основни дейности – изработени са Методика за мониторинг, контрол и последваща оценка на изпълнението на Общински план за развитие на Община Казанлък за плановия период 2014 – 2020 г., Последваща оценка на изпълнението на ОПР на Община Казанлък 2007 – 2013 г., както и Инструментариум за стратегическо планиране в Община Казанлък. Тези документи са базови за българските общини и ще спомогнат за по-доброто планиране на развитието и при подготовката на планови и стратегически документи в различни сектори на обществения живот.

На 29 август в залата на КИЦ на ул. „Искра“ № 4, въпросните документи бяха публично представени пред медиите и обществеността в присъствието на заместник-кмета на общината Лилия Цонкова, Екипа по управление на проекта и изпълнителите, изготвили ги.

Непосредствено след това се проведе и заключителна пресконференция по проекта, на която бе представено изпълнението на дейностите, постигнатите резултати и изпълнените индикатори.

В рамките на проекта, в периода 22-24 август бе проведено и обучение за прилагане на изработените документи, в което се включиха 31 представители на целевите групи, в т. ч. заместник-кметове на общината, директори на дирекции и началници на отдели, експерти от администрацията, пряко ангажирани в процеса на планиране и наблюдение на местното развитие.

Общата оценка от изпълението на проекта е, че той е изключително полезен и навременен. Отчитайки и поправяйки пропуските от изминалия програмен период 2007 – 2013 г., администрацията ще има възможност за едно по-прецизно и ефективно планиране на местното развитие в полза на гражданите на общината.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram