Даниела Тодорова – между признанието и обидите по пътя към световните първенства от 2015 г.

Даниела Тодорова, чието име носи казанлъшкият спортен клуб за хора с увреждания, донесе за България и града на розите два медала от Европейското първенство по лека атлетика в Суонзи (Англия), организирано от Международния параолимпийски комитет. Въпреки тежката операция на рамото, от която все още се възстановява, Даниела Тодорова завоюва сребърен медал на диск в клас F55 с лично постижение от 16.43 метра. Втора е в Европа и на копие в група F56 с резултат от 17.82 метра. даниела 6

За повече от година една от най-силните състезателки в националния отбор на лекоатлетите с увреждания казанлъчанката Даниела Тодорова далеч от полезрението на репортери и почитатели, а причината е тежка контузия, която не й позволяваше да се състезава занапред.
Въпреки предупреждението на лекарите да не участва в европейското първенство в Суонзи, за да не предизвика нов проблем с ръката си, Даниела се пробва  и доказва на себе си и останалите в отбора, че заслужава мястото си в тима на България. Като истински боец, за пореден път превъзмогва опасността и конкуренцията, като носи на страната си два от общо 11-те спечелени медала на европейското първенство във Великобритания.За успеха си за пореден път отправя благодарност, както към треньора си Радостин Тодоров, семейството, което винаги я подкрепя и приятелите от Българската параолимпийска асоциация.

Следващите големи  състезания за Даниела Тодорова са през 2015 г. – две световни първенства. Подготовката й протича в Павел баня, в базата за тренировка, заедно с Мустафа Юсеинов и Ружди Ружди. И тримата национали съчетават тренировките с балнеолечебни процедури. Финансира ги Българската параолимпийска асоциация. даниела 19

Независимо от това, че е получавала поздравления от най-високо ниво, от премиери и президенти за успехите си досега, Даниела Тодорова и клубът, който основаха заедно с брат си Радостин Тодоров, остават почти незабелязани от общинската власт. „Боли ме, че  в собствения си град не получавам заслуженото уважение и признателност“, споделя спортистката. За поредна година тя остана извън класацията на успелите спортисти на Казанлък за 2013 година, с обяснението, че не може да има място в десятката, редом до здравите спортисти. „По-голяма обида не съм й получавала“, коментира Даниела.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram