Граждани се жалват от посегателството върху природата и в областната управа

Заместник-областният управител Теодора Иванова се срещна с кметове от областта и представители на инициативни комитети, протестиращи срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 8-6/2013 г.  на РИОСВ – Стара Загора, одобряващо инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла“, съобщи предсентърът на областната управа.
Протестиращите са  акцентирали основно върху недоволство си от одобряването на инвестиционното предложение, настоявали са за спиране на концесията и съдействие подготвената от тях жалба да бъде изпратена до Министерството на околна среда и водите. Жалващите се в областната управа смятат, че изграждането на кариерата ще наруши равновесието на природата в цялата Старозагорска област. Като важен аргумент те са изтъкнали вредата на концесия върху наличието на археологични находки в региона, замърсяването водите на р. Тунджа, подлагането на ежедневен риск от замърсеност на 11 000 души.
На срещата са присъствали Косьо Косев, кмет на община Николаево, Кметовете на селата Руманя, Едрево, Дълбоки, Крива круша, Братя Кунчеви и Оряховица и представители на инициативните комитети на с. Едрево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви, Татяна Кирилова, главен секретар на Областна администрация и Ваня Панова, Главен юрисконсулт на Областна администрация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram