ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗЛОЖБА

През лятото на две хиляди и седемнайсета година се открива в град Казанлък декоративна художествена изложба ПОСОКИ. Излагането организира градската Художествена галерия, обещала да подреди  сбирка за 120 години от рождението на Иван Милев .

 

Най ще изпъкват по многобройност в нея не толкова картините от казанлъшкия фонд, иначе разбираемо по-често показвани в родния град на художника. Включват се в сбирката още две софийски галерии, пет от страната, една академия и един литературен музей. И някои редки  частни притежания идат, но не тъй много. Ще има изложени работи около 50, не всички в рамки!  Най-изящни и деликатни по тонове картини с хубави акварели, още повече с темпери и гваш – колорит и свобода в бои; също и рисунки от Иван Милев. И ескизи. Декоративното изкуство на художника, право да кажем, повечето ценители познават. Не може да се определи  коя е най-хубавата работа тука – при богатия творчески темперамент на Милева всичко е и радост неописуема, и скърби  неизказани,  всичко с размах, с една дума вълшебни работи. Приказка. Орнаментика и плетеници по сецесиона, грижливо изработени. Още около десет миниатюри, най-разнообразни по сюжети и колорит, също тъй работени с една особена техника, темпера и бронз, много красиви форми. Не се ограничил художникът да рисува само костюми, обреди и поверия от своя народ – тъй само за етнографския музей би бил полезен. Но за изкуството живял, което е всесветско – и родно, когато е от наши художници, работили на наша почва. И макабристични картини има, едни такива страшни, демонични някак. Има едни други, портретни – като Ахинора – погледът е много силен, израз на непосилна тъга в женския анфас. После – разхождал тъй на воля четката си из векове, епохи, легенди, подземни царства и небесни селения, затова решил да облече Анна Каменова – Стайнова като болярка /картината, частна собственост, не идва в Казанлък, за всеобща жалост/, а  Анна Орозова представя като Ахинора /говорихме вече за нея/ – жената на хан Аспарух. И Разпнатия Христос  нарисувал експресивно – как в Неговото страдание търси човек утеха от своето си. Идеи големи. Свободен дух, богато въображение, свободна четка. Рядко нещо по нашите земи. Ето един. С тая четка само и с един чудашки характер направил изкуство дето и да побере вътре българските ни хубости, с традициите дошли, и да ги повдигне ей тъй нагоре към върховете на световното майсторство, пък и през времето да ги пренесе, нещо също тъй почти невъзможно. Или способност на малцина. Индивидуалисти им казват на тия. Родени таланти. И картините им с изумление се гледат столетия след  като тях ги няма.

 

Да се види по-отблизо всичко това има определена дата -7 септември. Салонът на Галерията е голям /временната зала/, денят четвъртък и часът 18.00 – подходящи. И музика ще има – групата за автентичен фолклор Трио „Калина” ще пее, и тъпан ще бие. Още – за случая младежите от Сдружение „Вихъръ” са помолени да отворят Стоян-Стайновата къща /Къщата с кубето на ул.”Иван Вазов” 16/ – там, където е стенописвал Иван Милев. И те са се отзовали – само на датата 7 септември, от 1 часа по обед до 8 вечерта.

 

Галерията обеща  да покаже за 120-годишнината картините на художника – и ето, устоява си на думата!

Отсега съжаляваме неможещите видя изложбата – тя остава в Казанлък между уречената дата на откриването и 22 октомври. Същата тази година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram