Нова общинска наредба ще насърчава инвестициите с местно значение

Проект на Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение е внесла кметът Стоянова в деловодството на Общинския съвет. С направените промени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) се цели да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност, да се повиши регионалната икономическа активност и генериране на заетост чрез откриване на нови високопроизводителни работни места. Мерките са в съответствие с основните цели на стратегията „Европа 2020“ за интелигентен растеж и целят трайно преодоляване на спада в спада в инвестиционната активност в страната.
Промените се реализират чрез оптимизиране и децентрализация на процедурата по сертифициране на инвестиционните проекти, като се увеличават правомощията на общините за провеждане на политиката за насърчаване на инвестициите. С промените в ЗНИ се въвежда възможност кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, да издава общински сертификат за инвестиция клас „В”.

С новата наредба трябва да се регламентират условията и реда за издаване на сертификати клас „В” и прилагането на мерките за насърчаване на инвестициите.

Инвестициите с общинско значение, получили сертификат за клас ”В”, се насърчават за изпълнение на инвестиционния проект чрез съкратени срокове за административно обслужване, предоставяно от общината, на чиято територия се осъществява инвестицията; индивидуално административно обслужване, предоставяно от Общината, придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти – частна общинска собственост.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram