Бременските музиканти идват в Стара Загора

В Стара Загора пристига Mладежкият оркестър на Бремен, който ще изнесе концерт на 2 септември от 19.00 ч. в залата на Оперния театър. Оркестърът е съставен от почти 60 музиканти, а гостуването му в България е по идея на младата и амбициозна Рена Градманн – докторант в областта на природните науки и любител-контрабасист. Тя реализира идеята си за немско-българския музикално-образователен проект заедно с помощник-ръководителя на Бременския младежки оркестър Катарина Нора Тидтке, с подкрепата на Община Стара Загора и на Гьоте Институт в София.

По време на пребиваването си в България, от 30 август до 4 септември 2014 г., младите музиканти от Бремен ще бъдат настанени в български семейства, което ще им даде възможност за едно непринудено общуване с хората на България. В програмата на пътуването са включени и съвместни мероприятия с български ученици от училищата с изучаване на немски език.

Днес от 18.00 ч. в залата на Младежкия дом те ще се срещнат на официално тържество в с приемните семействата, в които ще отседнат. На 2  (втори) септември от 16.00 ч. в парк „Пети октомври” част от оркестъра ще направи своеобразна промоция на предстоящия същата вечер концерт. Входът е с покани, които всички желаещи  получават безплатно от касата на Операта.

За участие в турнето е спечелен и известният български пианист Юлиан Горус, победител в Бременския конкурс за пианисти. На диригентския пулт застава дългогодишният ръководител на оркестъра Стефан Гайгер. По време на концертите, които оркестърът ще изнесе в още три града, ще прозвучат: Концерт за пиано Nо 1 на П. И. Чайковски и Симфония No 5 c-mol на Лудвиг ван Бетовен.

Рена Градманн посещава за първи път България през 2004г., когато е на 15 години, водена от желанието да опознае една не толкова отдалечена географски, но твърде непозната за Западна Европа страна. Едногодишният ѝ престой в страната се осъществява благодарение на организацията Youth for Understanding. Приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора, тя започва да изучава не само езика, но и манталитета и духовните ценности на българския народ, запазил богати културни традиции.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram