ОППР: Общината да възстанови МГ-то! Иначе глоба!

Ако Община Казанлък не възстанови събореното крило на Математическата гимназия  от Оперативната програма „Регионално развитие”  /ОПРР/, имат право да й наложат  финансова санкция за рухването. Това потвърдиха в писмо до Медийна група „Вис виталис” от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

 

От журналистическо разследване на пресгрупата стана ясно още през юли, че Община Казанлък не е уведомила Управляващия орган на ОПРР за пристрояването на  нова сграда към МГ-то, не е искала разрешение да „пробива” старата сграда и няма сключен допълнителен анекс за това.

Още на 25 юни, три дни след свличането на част от корпуса на МГ-то, пресгрупата ни предупреди в нарочен материал, че има опасност Община Казанлък да се наложи да връща евросредства. Рискът администрацията на кмета Галина Стоянова да плати солена глоба е заради това, че след санирането на гимназията с европари през 2012 г. реконструира за своя сметка щетите и да вдигне наново падналото училищно крило.

Общината е длъжна пет години в бъдеще да опазва енергийно обновената сграда. В случая с рухването е нарушен договорът, а училището не е опазено.

В писмото от Министерството се посочва още, че са дадени точни указания на кмета Стоянова за бъдещи действия и че предстои проверка на УО на ОПРР и ако не са изпълнени, следва глоба.

Което означава, че кметският екип трябва да

реконструира за своя сметка щетите и да вдигне наново падналото училищно крило.

Припомняме, че от Общинския съвет бе поискано съгласие да бъде прекроена Инвестиционната програма, като бяха прехвърлени пари от други обекти за възстановяването на МГ-то. По информация от източници, поискали анонимност, Стоянова е обхождала местни предприемачи с настояване да дарят пари за реконструкцията.

Припомняме и че пресгрупата ни първа разкри шокиращи липси в строителната документация на пристройката, по-късно потвърдени от протокол на експертна комисия. Строежът е започнал без архитектурно заснемане и „яснота за действителното положение на съществуващата сграда в контактната зона с новопроектираната”.

„В части СК и ОВ е показано, че сутеренът граничи със сутеренната страна и са приблизително на една и съща кота, което не отговаря на действителното положение”, пише още в протокола. Констатацията в протокола е, че строежът е започнал ПРИБЪРЗАНО. Комисията констатира още, че е налице ВИНОВНО поведение. Следващата комисия още не се е произнесла. Не е ясно защо се протака.

Прибързаното начинание стартира в учебно време и срутването завари деца по класните стаи. Според договора със строителната фирма обектът трябваше да е завършен в предизборно време. Сега вместо рязане на лентички, ще има разпределение на учениците на МГ-то по други училища и вероятно  дълго и мъчително ремонтиране на руините. И излишни пари на данъкоплатеца, хвърлени заради бързане и некомпетентност.

 reshMGreshMG1

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram