Казанлъшките клиентелисти, дарявани от Галина Стоянова със заплати от нашите данъци

Клиентелизмът е услуги и работни места за последователите в замяна на политическа подкрепа. Различават се традиционен и нов клиентелизъм. При традиционния клиентелизъм връзките патрон-клиент са хоризонтални и базирани на лично влияние и привързаност. В него патроните са изтъкнати личности, които разчитат на престижа си, а клиентът показва всеотдайността и благодарността си. Новият клиентелизъм включва организации, отношенията патрон-клиент са вертикални и облагите са материални. Патронът контролира дадена политическа организация и използва публичните средства, например свързани с осигуряване на работни места, социални придобивки и  т.н., в полза на клиентите, които от своя страна отвръщат на услугите с политическа подкрепа и гласуване в полза на патрона.

Уикипедия

Клиентелистите на Община Казанлък, поддържанr от кмета Галина Стоянова, хранениците на общинската ясла, с парите от данъкоплатците, тези, които се отъркват о властта, а тя ги гали с публични средства:

1.Кристалина Вълчева-управител на общинската фирма „Казанлъшка искра“ и главен редактор на вестник „Искра“.

Вълчева спечели мястото преди две години на конкурс, където се бори сама със себе си, други кандидати нямаше. Тя дойде направо от семейната фирма „КАМО-Камен Вълчев“ със сходна дейност: издателска и рекламна дейност. Докато не реагираха казанлъчани, във в.“Искра“ работеше синът й,  Даниел Вълчев. Фирмата „КАМО“, чийто управител е съпругът на Вълчева-Камен, обслужва общински мероприятия с озвучаване, предоставяне на сценични съоръжения, предпечат на общински брошури и календари. Традиционно организираният от в.“Искра“ детски празник на 1 юни се обезпечава от фирмата „КАМО“. Същата фирма обслужва предизборната кампания на Галина Стоянова през 2011 г.

2.Петко Карагитлиев-управител на общинската фирма „Балканинвест“.

Наскоро спечелил позицията на управител на тази фирма след конкурс без други кандидати, освен него. Общинското дружество „Балканинвест“ е със сходен предмет на дейност с бащината фирма на Петко-“КАРКО“ . Младият Карагитлиев стана общински съветник от ГЕРБ след изборите през 2011 г., после беше пратен за кратко на мястото на зам.областен управител, но се прибра в Казанлък в средата на м.г. И оттогава е безработен син на предприемача Константин Карагитлиев. Известен е с това, че следва всяка стъпка на Галина Стоянова и пламенно, макар и не съвсем грамотно, я възхвалява във Фейсбук.

3.Радиана Стефанова-директор на СОУ „Екзарх Антим I”.

Стефанова веднага след местните избори бе поставена на мястото на директор на най-многобройното училище в общината, с най-големия бюджет. Разбира се, след конкурс.

Тя е председател на групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет в Казанлък, председател е и на Постоянната комисия по образование. Радиана Стефанова беше учителка в Математическата гимназия и изявен организатор на ученически екскурзии като посредник на туроператорски фирми, преди да започне да директорства. На нея е поверена ролята в Общинския съвет да представлява ораторски гербаджийската група. Тя поддържа дисциплината у съпартийците си и се грижи да гласуват правилно.

4.Димо Димов-гл.експерт по сигурността в общинска администрация.

Морският капитан бе назначен като експерт от Галина Стоянова на позицията няколко месеца, след като тя стана кмет. Димов е в предпенсионна възраст, има опит като секретар на администрацията, когато кмет беше Бончо Сарафов.Неуспял в ресторантьорския бизнес, Димов се върна в Общината, за да служи на градската сигурност. Видимо е за всички членове на Фейсбук, че пази като орел сигурността на кмета Стоянова от критики в социалната мрежа. Не е ясно какво и кога го работи, непрекъснатото му присъствие и коментари във Фейсбук затвърждават впечатлението, че получава общинска заплата не за официалното й предназначение.

Негови съпартийци от някогашното СДС открито твърдят, дори и във Фейсбук, че Димов някога е донасял за Държавна сигурност. Но Пресс тв не може да се ангажира с такова твърдение, възможно е да са слухове на неговите съмишленици от зората на демокрацията.

 5. Димир Говедаров-служител в общинската служба по екоконтрол.

Говедаров получи службата веднага след местни избори 2011. Той бе един от „постоянното присъствие“ около Галина Стоянова, жертвоготовен да изпълнява всякакви задачи. Възнаграден със служба в екоконтрола, Говедаров е оправомощен да прави актове. Справки в съдебните решения на наколко съдилища показват, че именно неговите актове в болшинството им са върнати от съда. Некадърно съставени, те биват уязвими и респективно връщани. Въпросът е дали ги пише съзнателно или не по този начин?

Говедаров се изявява като блогър. В блога му пространството е посветено предимно на дейността на Общината и на началничката му Галина Стоянова. Говедаров е един от постоянните „жители“ на Фейсбук, който не жали време и брой на думите, за да възхвалява Галина Стоянова и да се възмущава на критиките на нейната работа. За работата му се разбира само от некомпетентно съставените актове, когато не е във Фейсбук, явно Говедаров върши и някаква работа и извън Интернет, за която получава заплата. Заплатата и на Говедаров и на Димов се оформя върху 8 часов работен ден, толкова, колкото и на данъкоплатците, осигуряващи тези заплати.

/следва/ – Димитър Петков

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram