Георги Георгиев втори във временното класиране след първия етап на Обиколката

Словакът Патрик Тибор („Кеmo Dukla“)  спечели със спринт 1-ия етап от „64-та Международна колоездачна Обиколката на България“(категория 2.2), изпреварвайки на финала Дмитрий Самохвалов („Катюша“-Русия) и казанлъчанина Георги Георгиев („Брисаспор“-Турция). Тримата – с време 2.40:49 часа в 124-те км. от Нова Загора до Пловдив. Основната група пристигна след 9 секунди.Така новият носител на жълтата фланелка е Самохвалов, който е 29-годишен и има брат-близнак – Антон, в същия отбор.
120 колоездачи от 20 отбора участват в „64-та Международна колоездачна обиколка“ , според генералния секретар на федерацията по колоездене казанлъчанина Мартин Грашев. От тях 4 отбора са български, а останалите 16 са чуждестранни. От заявените чуждестранни отбори участие има на „бегачи“ от известните клубове „Астана“ и „Катюша“, а от българска страна участват отборите на КК „Цар Симеон” Пловдив, КК „Хемус” – Троян”, КК „Васил Левски” – София” и регионалният колоездачен клуб „Несебър – Сливен – Шокблейз“. Организатори на спортното мероприятие са БКС и Министерството на младежта и спорта.

Как се разви дебютният първи етап…

По пътя към Чирпан колоната великодушно излъчи челна група от 12 бегачи, но я следеше внимателно. Това не можа да предотврати масово падане на 49-ия километър, но за щастие „щетите“ не бяха от най-тежките.

Веднага след тази първа „катастрофа“ – на 52-ия км., дръпнаха напред Дмитрий Самохвалов („Катюша“), Георги Георгиев от Казанлък (от тима на гр.Бриса-Турция ) и Николаос Йоанидис (КК „Хемус“-Троян), които като на шега взеха аванс от половин минута. От групата ги „подгониха“ обаче не на шега. И взе да става още по-интересно. Дръзките бегълци бяха догонени от Шушемоин и Патрик Тибор („Дукла“), оформи се равностоен челен квинтет, който дръпна с минута и 16 секунди пред основната група. Премийният спринт в родния град на поета Пею Яворов –Чирпан(68-ия км.) бе спечелен от казанлъшкия „колобегач“ Георгиев, следван от Тибор и Шушемоин, а петимата поддържаха разлика около минута в добро темпо. Това темпо обаче се оказа непосилно за казахстанеца и той изостана на 80 км.Когато до финала я имаше, я нямаше 25 километра, групата се раздвижи и подгони откъсналите се. Очертаваше се застигане, но то не се случи, въпреки че 15 километра преди Пловдив авансът на четворката падна до 50 секунди. Три километра преди финала до новия покрит колодрум Йоанидис изостана и оставаше да видим битката за първото място между трима: Георгиев, Тибор и Самохвалов (и тримата с финално идентично време), тъй като усилията на основната група да ги застигне бяха твърде-твърде закъснели и тя остана на 9 секунди отзад.

Днес е 2-ият етап: Пловдив–Троян- 136 км. Стара планина ще бъде премината през „Беклемето“ (височина от първа категория).
„Георгиев -“малката шипка“ е втори във временното класиране на 5 секунди от водача, от словака  Патрик Тибор.
Носител  е на „зелената фланелка“ за активност. 10-ти от 112 финиширали е друг казанлъчанин Александър Алексиев- „Брисаспор“(на 9 секунди от „челниците“). 40 и 46-ти със същото време са Иван Мухтаров и Момчил Робов от местната школа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram