Само обединените усилия на всички могат да дадат резултати за безопасността по пътищата

Около това мнение на кмета на община Казанлък се обединиха всички участници в срещата за справяне със зачестилите пътнотранспортни произшествия в региона. На поканата на Галина Стоянова за дискусия на тема “Да обединим усилия за по-голяма безопасност на пътя“ откликнаха всички държавни институции, свързани с проблема, представители на училища и детски градини, неправителствени организации, медии и обикновени граждани, с активна позиция срещу агресията на пътя.

Участие в обсъжданията взеха народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, старши комисар Николай Кирков – директор на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, заместник – кметовете в Общината Даниела Коева и Михаил Михайлов, общински съветници, началници на отдели и сектори при ОД МВР – Стара Загора, РУ „Полиция“ – Казанлък и ПБЗН.

Старши комисар Николай Кирков се обърна с призив: „За нетърпимост към агерсорите на пътя, които застрашават всички и заради които губим човешки животи!“. По време на дискусията бяха изложени правомощията на Общината и взетите мерки по темата, в съответствие с националните и европейските политики. Даниела Коева очерта дейностите по подобряване на асфалтовите настилки, организацията на движение и зоните за паркиране, с оглед облекчаване на трафика и превенция на ПТП. Нено Влайков подкрепи обсъжданата в Народното събрание идея на местната власт да бъдат дадени повече правомощия и набеляза главните промени в Закона за движението по пътищата, насочени основно към повишаване на санкциите към нарушителите.

От представената статистика стана ясно, че през последните две години основен дял на пътните инциденти на територията на Общината се пада на главните пътни артерии в град Казанлък – над 80%. Двойно е нараснал броят на установените нарушения, по данни на „Охранителна полиция“ при ОД МВР – Стара Загтора. От ПБЗН коментираха, че тежките ПТП през последните 5 г. запазват брой от около 20 годишно, въпреки новите коли на Пожарната и по-доброто оборудване.

Като най-важен фактор за позитивна промяна на ситуацията участниците в срещата посочиха самосъзнанието на хората. Бяха изразени надежди за по-добро образоване на децата още от детската градина, за да познават знаците и правилата на движение от малки.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова настоя да получи писмено за реакция всички конкретни сигнали и препоръки от гражданите, представени по време на дискусията.

По идея на председателя на Общински съвет – Какзанлък Николай Златанов предстои сформирането на екип от специалисти – държавни, общински, граждански организации и отделни личности, с позиция по проблема, които да изготвят проект за промяна на нормативната база, така че тя да подпомага усилията за справяне със застрашителния ръст на пътните катастрофи и да гарантира безопасността на пътя.

Галина Стоянова обяви подкрепата на община Казанлък към инициативата на медийна група „Вис Виталис“ за обществена кампания в полза на децата и учениците в Общината в навечерието на новата учебна година. Под мотото „Спри! Детето запази!“ тя цели да насочи вниманието на водачите на МПС и пешеходците, на родителите, учителите и гражданите, на всички участници в пътното движение да пазят живота на децата, да пазят човешкия живот.

В края на срещата комисар Кирков отбеляза: „Тук сме не защото Казанлък е в най-тежката ситуация по тези проблеми, а защото институциите и гражданите в Казанлък са узрели да действат заедно.“

Пресцентър на община Казанлък

20160829-HZJLHDIAMMX-147247250420160829-GZUFXMNKJYP-147247251020160829-RPEYNFETAOZ-1472472504

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram