Предизборно меню в Казанлък: пастърма с боб за гощаване на избирателите

 

От „пастърма-партия” Казанлък вкарва трима депутати.

„Предизборната седмица се обръщаше в период на поголовно пиянствуване за сметка на тая или оная партия, тоя или оня кандидат.” Така пише казанлъшкия хронист, а за разказа му повод дават изборите за Народно събрание в първата година на ХХ век, а после и в следващите години, когато трябвало да се гласува. „Виното, ракията, тютюнът, раздавани щедро, по някой път по цели седмици, гозби с казани в изборното място-ето любимите агитационни средства на нашите партии”.

Хронистът дава подробности по основната част на предизборните кампании в миналото: „Ако се говореше нещо на избирателите, то беше или да им се обещае нещо-мост за реката, камбана за църквата, станция пощенска или телефонна в селото, което след избора се забравяше, или да им се разреши беззаконно сечене на държавните гори /най-големите опустошения на горите са ставали в предизборно време/.“

В село Габарево електоратът слушал „проповед със залъгване за облаги и заплашване” : „Не се делете от правителството, ако искате да ви е добре. Които се делят, зло ще патят!”.

Авторът на този преглед обобщава: „Резултатът от подобно политическо възпитание, практикувано в течение на 2 или 3 десетилетия беше този, че българският избирател, преди да разбере смисъла и значението на своето избирателно право и разумно да го потреблява, се научи да злоупотреблява с него-да го продава томува, който повече му даде, а някой път и само за чаша ракия и да върви сляпо след всяка партия, дошла на власт. И затова и най-непопулярната и най-малобройната партия, вземеше ли властта, безмерно набъбваше, изпълваше и камара, и съвети окръжни и общински със свое „подавляюще” болшинство, ставаше всесилна господарка на положението, паднеше ли , обаче, от власт, изцеждаше се и се съкратяваше до неузнаваемост…”.

Любопитен пример привежда хронистът: „В общите законодателни избори на 28 януарий 1901 г. в Казанлък бяха курдисани казани, в които се вареше пастърма с боб за гощаване на избирателите. Тоя факт е изнесен и в камарата при проверката на тези избори. Виж дневниците на XI-то О.Н.С. I извънредна сесия, заседание на 21 март 1901 г., стр.461 и послед. За тая работа партията, която си послужи с това средство бе наречена „пастърма-партия”. Нейни кандидати бяха: Ив.Салабашев, Дончо Папазов и К.Серафимов, които се избраха за депутати”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram