Министърът на културата открива изложба на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ в галерия „Средец“

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и Националният военноисторически музей представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка”. Тя ще бъде открита от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов на 2 септември 2014 г. от 17.30 ч. в Галерия „Средец”, Министерство на културата.

Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история.

Посетителите че могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване – 26 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този момент : ключа, с който Цар Борис III отключва паметника и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани оригинални чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Иван Данчов и скулптора Александър Андреев. Атмосферата и емоциите около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от записите в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата, която започва със собственоръчно написано послание от Царя и подписите на членовете на Комитета за въздигане на Паметник на възраждането и освобождението на българския народ. Паметни знаци, изработени специално по случай освещаването на Паметника, допълват усещането за значимостта на този ден, събрал на тогавашния връх Св. Никола над стохиляден народ.

Идеята за паметник, който да увековечи подвига на българските опълченци, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването й се забавя. Благодарение на усилията на Министерството на войната, Комитета по въздигане на Паметника и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно монументът е факт. След построяването му Министерството на войната, чрез отделението „Военни музеи, паметници и гробове” и Главния военен музей (днес Национален военноисторически музей) издържа и стопанисва Паметника на свободата в продължение на 20 години. От 1956 г. той става част от Националния парк-музей „Шипка” и се стопанисва от Министерството на културата.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 10 септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram