Енинските „Талантчета – калпазанчета” прославят Розовата долина зад граница

Деца от театралната студия „Талантчета-калпазанчета” при енинското НЧ „Братство 1869” се завърнаха с грамоти и лични дарове от участието си в международния фестивал на сватбите в унгарския град Аяк, на границата с Украйна и Словакия. Близо 50-хилядна публика е аплодирала изявите на двете сестри Тея и Мария Боневи, които представят своето читалище с хумористичната композиция „Кака Сийка на сватба в Унгария”. При изпълнението си, единствените българчета във фестивалната проява са изпратени с бурни аплодисменти и много смях в залата, проговаряйки и на унгарски, за да бъде още по-аткрактивна и запомняща се появата им на сцената, редом до местни, словашки и украински театрални трупи. Поканата да участват във фестивала на унгарците енинци получили лично от кмета на град Аяк Миклош Керекеш, с който се запознали две години по-рано на българска територия – при участие в международния фестивал „Радост на брега” в Ахелой.
Теа и Мария получават при представянето си в международния фестивал грамоти, връчени от организаторите и специален дар- кукли, облечени в традиционни унгарски носии. Самите те се превръщат в атракция сред близо 1000-та участника в програмата, с превъплъщенията си в ролите на Чудомировите герои – Кака Сийка и кандидат-булка.
Тея и Мария Боневи се явяват като посланици на Розовата долина и нейните културно и исторически забележителности, буквално. При престоя си в Унгария представителите на енинското читалище раздават щедро рекламни материали – брошури и диплянки, разказващи, както за Празника на розата, така и за географските дадености и поминък на Казанлъшкия край. Нищо чудно, догодина за Празника на розата в Казанлък да посрещаме на свой ред гости от Унгария, шегуват се енинци.
Тея и Мария са възпитаници на Аня Дерменджиева, която е ръководител на школата „Талантчета – калпазанчета”. Самата тя по финансови причини не успява да стигне до Унгария.
Следващите сцени за децата от енинското читалище „Братство” са тази есен, когато отново ще се възроди творческия сезон. След едногодишно прекъсване ще възстанови дейността си и читалищната инициатива „Детска полицейска академия”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram