ГЕРБ, Казанлък одобри отново събирането на такса за предучилищна

Едно след друго съдилищата у нас обявяват таксата за незаконна, но някои общини  ”играят на инат”, според националния омбудсман.

 

С гласовете на ГЕРБ и „Експерти за Казанлък” в местния парламент днес пак бяха увеличени таксите за детските заведения.  Потвърдена бе и таксата, която ще плащат родителите на децата от предучилищните групи.

В края на юли повишените такси бяха гласувани от общинския съвет, но областният управител ги върна. Днес поставени от кмета Галина Стоянова отново на вниманието на страрейшините, сумите повторно бяха одобрени от мнозинството на съветниците.

Държавата осигурява около 1 700 лв. годишно на дете, но от Общината признават, че не могат да се оправят с тези пари и събират допълнително от родителите под формата на такса, която вече ще е по 2,20 лева на ден от дете. За пълно присъствие за месец-46 лева, вместо досегашните 24 лв.

Парадоксалното в инкасирането на такси от децата, посещаващи подготвителните групи е, че по закон е задължително малчуганите  на 5 и 6 години да  ходят на предучилищна подготовка. Така родителите са освободени от плащане на такса за задължителната предучилищна подготовка, но с местни разпоредби общината им събира всеки месец пари, макар администрацията да знае, че е незаконно, но се аргументира с целесъобразност.

В Разград, Шумен, Исперих и Търговище, съдът обяви, че не трябва да се плащат такси за предучилищната подготовка.

Отмяната на таксите в Исперих потвърди  Върховният административен съд още през миналата година. Това е така, защото държавата отпуска около 1 700 лева за дете в предучилищна група в градината и 930 лева за полудневно обучение в училище на 5 и 6-годишните и по тази логика е недопустимо да се събират допълнително пари от родителите.

В интервю националният омбудсман Константин Пенчев заяви през 2013 г., че вече е чувал за различните аргументи на общините и е преглеждал много жалби на родители срещу таксите.
„Таксата за предучилищно образование очевидно е незаконна. Само съдът е компетентен да каже дали е законна, или не, а щом има постоянна съдебна практика, че такива такси в общините са незаконни, значи е незаконна и общините трябва да се съобразят това нещо, а не да играят на инат”.

Пак според омбудсмана Пенчев, щом предучилищната подготовка е задължителна, не трябва да се плаща. „Всички общински съвети трябва да знаят, че тези наредби ще бъдат премахнати рано или късно. Ние обаче караме хората да ходят по съдилища и да си губят времето”, съжалява Пенчев.

Допълнение от тази година в Правилника за приложение на Закона за народната просвета ясно отхвърля таксата за задължителната подготовка:

Чл. 30. (1) За отглеждане, възпитание и обучение на децата в детските градини по чл. 27, ал. 1,
(2) (Нова – ДВ, бр. 33 от 2003 г., изм. – ДВ, бр. 43 от 2014 г., в сила от 23.05.2014 г.) Родителите или настойниците на децата в подготвителните групи към детските градини не заплащат такси за задължителната подготовка на децата за училище преди постъпването им в първи клас.

Баща осъди Об съвет в Казанлък за незаконната такса в предучилищните групи

Баща осъди Об съвет в Казанлък за незаконната такса в предучилищните групи

[advpoll id=“4″ title=“Advanced Poll“ width=“270″]

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram