Старинни техники и съвременни умения представят казанлъшки занаятчии и приложници

Заместник-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова, в присъствието на зам.-областния управител Петър Карагитлиев и зам.-кмета Петър Косев откри панаира на тракийските занаяти и изкуства – едно от първите събития в първия ден от Празниците в Долината на тракийските владетели. Десет млади творци от Казанлък и региона – художници, иконописци, занаятчии представят тук своята работа и оригинален поглед към древността и миналото на Казанлъшкия край.

Техните работилници на открито са разположени в пространството пред храма „Св. Пророк Илия“ в кв. „Кулата“. Най-старият квартал на Казанлък, с множество занаятчийски работилници и стари къщи и до днес носи духа на древните български традиции. Вероятно и заради това перфектно се вписва в символиката на празниците.

Художничката Ваня Запрянова е сред традиционните участници в Празниците на тракийските царе, тази година тя се включва и в панаира на занаятите, с демонстрация рисуване върху стъкло, една нетрадиционна и по думите й доста трудна техника, но пък резултат е поразителен.

Друга нетрадиционна техника, с която казанлъшката школа по живопис „Арт линия „ участва в панаира на занаятите и изкуствата е рисуване с етерични масла, демонстрирана от Росен Дончев.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram