Почит към безсмъртието на българския национален дух

На 28 август в цялата страна ще бъде отбелязан Денят на 13-те поименни безсмъртни българи, честван по идея на Ваклуш Толев вече 25 г.

 През 1993 г. в гр. Варна, в слово по повод кончината на Царя Обединител – Борис III, Ваклуш Толев за първи път прокламира идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август като Ден на 13 поименни безсмъртни българи. Изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България, тези личности са не толкова минало величие, колкото въплътени идеи и път за бъдеще. Път, от който днес, 25 години по-късно, се нуждаем все така осезаемо.

13-те поименни безсмъртни българи са: Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух – Основател, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

 ХРОНОЛОГИЯ НА ИДЕЯТА

13 декември 1997 г. – Пловдив, учреден е Инициативен комитет от над сто културни институции за осъществяване идеята на Ваклуш Толев, който се обръща с възвание към българската общественост и анонсира идеята в десетки градове на страната.

28 януари 2003 г. – Велики Преслав, Общинският съвет утвърждава с решение листата на 13-те безсмъртни българи и място за построяване на Дома-светилище.

Изработен и дарен е архитектурен проект на бъдещия Дом-светилище от българския архитект Алеко Христов.

13 февруари 2005 г. – официално е обявено създаването на фондация „Безсмъртни българи“, която да набира средства за изграждането на Дом-светилище за 13-те безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи.

28 август 2013 г. – София, за първи път е представена пред обществеността изложбата „13 безсмъртни българи“, която впоследствие гостува в над 30 града в страната

28 август 2016 г. – Велики Преслав. Фондация „Безсмъртни българи“ откри информационна стела на мястото, където ще бъде издигнат Домът-светилище на 13 безсмъртни българи.

Учреден е почетен знак-плакет, който се връчва на личности и институции с принос към реализирането на идеята.

За първи път почетният знак-плакет с благодарствен адрес е връчен тържествено на кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев за приноса на Общината за реализиране на идеята.

Чествания на 13-те безсмъртни българи се организират в цялата страна, също и по повод бележити дати от историята и годишнини, свързани с личността на безсмъртните българи.

 ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗГОДИШНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ

На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр. Варна, в сградата на Радио Варна, Концертно студио, ще бъде честван Денят на 13-те поименни безсмъртни българи. Тази година се навършват и 75-години от кончината на Цар Борис ІІІ – Обединител.

Преди това, в 17:00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред балерефа на цар Борис ІІІ – Обединител, в градинката зад съдебната палата, между паметника на Цар Калоян и катедралния храм Св. Успение Богородично.

От 14:30 ч. в гр. Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя пред стелата на мястото, определено за изграждане на Дом-светилището.

По инициатива на Фондация „Безсмъртни българи“ и сдружение „Общество Път на Мъдростта“ Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде отбелязан и в градовете:

София от 18:30 ч. пред паметника на Царя Обединител при входа на Борисовата градина;

Пловдив от 12:00 ч. пред паметника на цар Борис III;

Видин от 17:30 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Симеон Велики.

Събития се предвиждат и в градовете Добрич, Стара Загора, Хасково, Бургас и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram