Малтийски футболисти са в Казанлък по покана на фамилия Филипови

Юношески футболен тим от Малта „Суинги Юнайтед” е на седемдневен подготвителен лагер в Казанлък. Младежите, водени от опитния 24-годишен треньор Андреа Вела , продължават  своята подготовка до петък, 28 август, в базата на СК „Шампион” над стадиона. Малтийците са тук по покана на треньора Стоян Филипов, създадел на първото футболно училище за Казанлък, неговият син Росен Филипов, свързващото звено между школата и гостите от чужбина, с любезното домакинство на спортния комплекс „Шампион”. Гостите от Малта вече са изиграли две контролни срещи – с отборите на „Янтра” Габрово и ФК „Трявна”, а в четвъртък от 10:00 часа  гостуват на връстниците си от школата на „Арсенал”. Андреа Вела макар и само на 24 години вече е треньор на вратарите в своя футболен клуб, базиран в гр. Суинги. Тренира подрастващи от 2006 г. В момента гостуващият отбор юноши 16-17 г. на клуба се състезава в най-ниското ниво на местното първенство, докато мъжкия тим играе в по-горна дивизия.

Макар че Андреа Вела и момчетата от Малта, които са в България за първи път, са тук от няколко дни, са успели да придобият представа за местното гостоприемство и да посетят културните забележителности на региона.

Младите футболисти от Малта вероятно догодина отново ще лагеруват в Казанлък, заради по-добрите условия за тренировъчна дейност, по-ниските температури в края на лятото и възможността да участват в един проект – възраждането на турнира „Долината на розите”. Идея, която ще се опитат да реализират треньорът Стоян Филипов и неговият син Росен Филипов, който освен че ще помага на работата с подрастващите, и възнамерява да заиграе отново като футболист. Намерението на семейния тандем е в края на лятото, както в предишни години ,турнир, при това с международно участие, да обедини футболните хора в града на розите. Спрягат се имена на чуждестрнни отбори от Малта, Италия и Норвегия, които биха подкрепили начианнието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram