Крепостта „Бузово кале“ да стане Паметник на културата

Средновековната крепост „Бузово кале“ да бъде обявена за паметник на културата от национално значение. По тази тема работи все по – усилено екипът на казанлъшкия исторически музей „Искра“. Според директора на музея д-р Момчил Маринов крепостта дава много сведения за историята на казанлъшкия регион, като нейното проучване продължава.

Ръководителят на проучванията на терен археологът Доц. Деян Рабовянов е заявил, че „Значението на крепостта „Бузово кале“ за Късната античност за региона е огромно, в близост не е известен друг обект с такива размери – той обхваща 17 декара, с така наситеност на строежи, включително църкви, жилища, съхранени различни видове зидове, които са били подложени на мародерство дори и в днешно време.

По време на разкопките тази година е открита

Втора църква, разположена между двете крепостни стени. По първоначални данни, църквата е от времето на  император Юстиниан Велики  от първата половина на 6 век. Била е разширена и е достигнала 16 метра дължина и 8 метра широчина. Екипът на доц. Деян Рабовянов е проучил изцяло и две жилища, които са били запазени с инвентара си – керамика, монети, включително 3 златни от времето на император Юстин Втори, нагръден кръст, което показва, че населението тук е имало големи икономически възможности. Намерен е и фрагмент от украсен бронзов боздуган на офицер, както и материали от 11-14 век и византийски печат от 8-10 век.

Проучването на „Бузово кале“ ще продължи и през следващата година. То се финансира основно от института по археология и казанлъшкият музей „Искра“.

използвани материали от zakazanlak.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram