Казанлък и Рекордите на Гинес

Най-голямата картина от пощенски марки е направена в Казанлък, с което градът попада в Рекордите на Гинес. На картината  има изобразени златната маска на Терес, Тракийската гробница в Казанлък, бронзовата глава на Севт ІІІ, храмът “Св. Александър Невски”, паметникът на Св. св. Кирил и Методий, ритон от Панагюрското златно съкровище и тракийски конник.

Повод да си спомним за тази изключително интересна история е, че на днешната дата през 1955-  Излиза първото издание на “Книгата на рекордите на Гинес”.

От 6 май 2004 до 19 юли 2005-та година Тридесет и пет годишният българин Андрей Андреев прави уникалната картина от марки.  Андро, както го наричат приятелите от Казанлък  получи сертификат от Световните рекорди на Гинес за “ най- голямата мозайка от марки 50,8 кв. м, съдържаща 102 153 индивидуални марки, създадена в периода от 6 май 2004 до 19 юли 2005-та година.

andro3
Уникалната творба носи посланието “Всеки може да помогне!”
Нейната благотворителна мисия е да помогне на децата, болни от церебрална парализа.
За да създаде картината , Андрей напусна София и се установи в Казанлък. Картината изработи на сцената на НЧ „Искра“.

За изработката на внушителното пано са използвани 64 кг лепило.

guinness

Преди рекорда на Андрей Андреев най-голямата в света мозайка от марки, с размери 25.61 кв. м , е била създадена от пощите в Хонг Конг, Китай, на 30 август 2005 г. Тя е била изработена от 1480 души в продължение на една година.Въпреки, че имаше много идеи къде да бъде поставена картината, тя остана навита в ателиетата на казанлъшкото читалище.

andro2

Андрей от няколко години живее в Англия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram