Доброволческа кампания за набиране на средства за храм “Рождество Богородично” в курортния град Павел баня

Инициативни служители от храм “Рождество Богородично” в курортния град Павел баня, Старозагорско, са започнали кампания по набиране на средства за вътрешен ремонт и реставрация на стенописите. Работещите в божия дом споделят, че се надяват на подкрепа, тъй като храмът има нужда от освежаване на иконостаса и библейските сцени, изографисани по стените.
Църквата построяват павелбанци, веднага след основаване на селището през 1879г. През 1920г. земетресение застрашава стария храм. Строежа на нова църква започва през същата година, със съдействието на кметството, църковното настоятелство и доброволния труд на жителите. Иконостаса се изработва от майстори на Тревненската школа. Иконите са дело на художниците Кирил Кънчев – Калофер и Мандов – Казанлък. Освещаването става на 21 Ноември 1924г. от старозагорския митрополит – Павел. От 14 октомври 1968г. за храма отговаря свещено иконом Иван Дойчинов Тутунов, роден и израсъл в Павел баня, починал през 2017г. Служи се всяка Неделя и през празнични дни. Сутрин камбаната се бие в 7:30. За летния сезон Вечернята е в 17:00, през зимния – 16:00. Храмовият празник е на 8 Септември.
Бижуто на малкото ни градче се нуждае от сумата от 35 000 лева, които трябва да бъдат събрани от дарения на добри хора, вярващи и молещи се, за да успеем заедно да възстановим тази красива малка катедрала. Към момента е открита и банкова сметка към Старозагорската митрополия, а събраните средства са едва 3000 лева – близо 1/10-та от стойността.
 
Фонд “Църкви и манастири”
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF
Банка ДСК – Стара Загора 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram