Ансамбъл „Детелини“ – Павел баня се завърна от Международен фолклорен фестивал в Унгария

„Заредени сме с позитивни емоции!“. Това бе първият коментар на част от танцьорите на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, гр. Павел баня, които се завърнаха от ХХХII Международен фолклорен фестивал в град Сарвар, Унгария. Фестивалът, провеждащ се в курорта, е с дългогодишни традиции и се радва на изключителен интерес на международно ниво, както от публика, така и от танцови групи от различни държави по света. „Наистина имаше страшно много хора, които ни аплодираха бурно“, споделя Кавръков и продължава разказа си с интригуващи аспекти от фестивалната програма, продължила общо пет дни. Тази година в тържествата в курортното градче са участвали държави като Кипър, Македония, Словения, Сърбия, Гърция, Албания, Англия, България и разбира се, домакините.

27-те танцьори на родния ансамбъл са изнесли общо осем концерта както на фестивалната програма в Сарвар, така и в градовете Самбатели и Васвар.

На галаконцерта в последната вечер от престоя на „Детелини“ всяка страна е имала по 30 минути, за да представи богатството на своя фолклор, а по всеобщо мнение на местното общинско ръководство, организатори и публика, ансамбълът ни е бил част от фаворитите на празничната кулминация. „Шашнахме конкуренцията с танци като „Ергенаши“, „Шопска сюита“ и „Стар тракийски танц“, доверяват пък част от танцьорите със самочувствие, достойнство и удовлетворение от доброто си представяне.

В един от дните на престоя в Унгария официалната делегация и ансамбълът били посрещнати от кмета на курортното селище, който разказал за местните традиции в СПА услугите и туризма, като е пожелал успешно развитие на балнеолечението и в Павел баня.

Официална представителна делегация на Община Павел баня и „Детелини“ пътуват в понеделник за побратимения с Павел баня град Лиски, Воронежка област, Русия. Това лято се навършват 10 години от дружбата на двете селища, а руснаците очакват своите приятели с нетърпение и страхотни изненади.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram