Поправителни матури за зрелостниците на 27 и 28 август

4867 души са подали заявления за явяване на т.нар. поправителна матура по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Изпитът ще е на 27 август. Държавният зрелостен изпит по предмет по избор пък ще е ден по-късно – на 28 август. За Казанлък РИО определи три учебни заведения, в които ще се проведат поправителните изпити- Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт и Гимназия „Петко Стайнов“.

На редовната сесия през май на матурата по български език и литература се явиха 52 856 дванадесетокласници. От тях 3394, или около 6%, получиха двойки. Ако се приеме, че всички от тях са решили повторно да се явят на изпита, с който да получат диплома за завършено средно образование, то се оказва, че още 1473 души отиват на матурата, защото искат или да повишат оценката си, или не са я издържали в минали години.

За втора матура по предмет по избор се стягат 6481 младежи. Скъсани през май на нея бяха 4765 младежи от 53 247 явили се, или около 9%. Най-желаните предмети от кандидатите са география, предпочетена от 3013 души, и биология – от 2176 души. Любопитното е, че на майската сесия биологията измести географията от 1-вото място на най-желаните предмети за втора матура.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram