Екслибрис на наша графичка показва варненската „Ларго“

До 6 септември във Варна провежда първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна. Събитието се организира от Арт галерия „Ларго“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община .

В изложбата от селектираните творби от цял свят, на разположение на публиката вече втора седмица е и екслибрисът на казанлъчанката Елеонора Атанасова.  Нашата графичка се пребори с други близо 250 автори за участие във вернисажа край морето.

28 годишната казанлъшка художничка Елеонора Атанасова спечели миналата година златен медал за най-добър график на Световното биенале за малка графика и Ex Libris в Беларус. Талантливата зографка е възпитанична на казанлъшката Художествена гимназия, има бакалавърска степен по живопис и магистърска степен по графика от Великотърновския университет.

През 2010 година Ели специализира в Академията за изящни изкуства в Лодз, Полша. От две години тя преподава живопис в град Лагош, който се намира в най-южната част на Португалия, на брега на Атлантика.

Екслибрисът представлява миниатюрна графика. Наименованието екслибрис идва от латинския израз „ex libris“, което буквално означава „из книгите на…“. В зората на създаването им първите екслибриси са представлявали гравиран или печатен знак, който бил отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и е служел за ясно обозначаване на собственика й. В миналото екслибриси са поръчвали собствениците на луксозни библиофилски издания и на големи колекции от книги. Задължителни елементи на този вид малка графика са текстът „ex libris“, името или инициалите на човека или институцията, за когото е сътворена творбата и графично изображение, което най-често е свързано с личността, интересите или характерна черта на поръчителя.

1968eleonora

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram