Внучката на строителя Стефка Кьосева: И градежът на паметника на Шипка е равен на подвиг

Пеньо Атанасов поема строежа на Паметника на свободата, защото други зидари отказали трудната задача в суровите условия.

 

Внучката на строителя на паметника на свободата бе сред хилядите, които се качиха до Паметника на свободата на Шипка в събота за неговата 80-та годишнина от въздигането.

Стефка Кьосева е пенсионирана учителка по химия, живее в Пловидв, откри я журналистът Ваньо Стоилов, кореспондент за Стара Загора и региона на вестник „24 часа”. Жената бе поканена специално да присъства на тържествата от екипа на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

Пеньо Атанасов-Бомбето, за когото Пресс тв вече писа, е довършил Паметника на свободата. Той се захваща за работа и финализира строежа, след като на два пъти преди него дюлгерски бригади се отказват и напускат суровия връх. Наричали го Бомбето, защото носел почти непрекъснато мека шапка.

Внучката Стефка разказа, че дядо й е строил и Народната библиотека в столицата, гарата в Шумен, мостове, къщи, пощенски сгради.

Пеньо Атанасов-Бомбето станал баща на две дъщери-майката на Стефка, Радка, е покойница, но леля й Атанаска, по-малката дъщеря на Бомбето, е жива и живее от много години в Карлови вари, Чехия. Атанаска се родила през 1934 г. и е връстница на Паметника на свободата. Той бил открит от цар Борис III на 26 август преди 80 години.

Развълнуваната Стефка Кьосева сподели, че за нея е огромна чест да присъства на тържествата и да се поклони не само пред подвига на героите, но и пред  усилието на строителите на Паметника, чийто градеж  по онова време и на това място, бил равен също на подвиг.

Penio   StKyoseva

 

На снимките: Пеньо Атанасов-Бомбето и внучката му Стефка Кьосева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram