Турски виртуоз и български музиканти дават старт на ежегодния Джаз фестивал в града на розите

Младата българска брас банда „Овърграунд брас бенд“, чиято уникална за страната програма съчетава стиловете фънк, соул, поп и джаз ще засвирят на сцената зад Казанлъшката тракийска гробница от 20:00 часа.

Събитието е част от стартиращия днес трети Джаз фестивал в града на розите, който е част от Празниците в Долината на тракийските царе. По-рано, от 17.30 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства турският китарист д-р Мелих Гюзел ще изнесе концерт за почитателите на класната музика. Той ще представи специален модел акустична китара, производство на фабриката за струнни музикални инструменти „Кремона“, която е една от емблемите на Казанлък и основен спонсор на Джаз феста в града. Изпълненията на турския музикант ще съпътстват съвместната изложба на двама казанлъшки художници – Антон Антонов и Хюсеин Окан, която носи заглавие „Опит за спасение“.

Д-р Мелих Гюзел е преподавател по китара и камерна музика в Музикалния факултет на Мармара университет в Истанбул. Активно участва в различни прояви в областта на изкуството – джаз фестивали, радио и телевизионни предавания, пише музика за спектакли, издава албуми със собствени композиции и участва в съвместни проекти с изтъкнати музиканти от страната. Виртуозът организира и Masterclass и workshops. В момента работи върху нова книга и албум.

 

Гюзел има няколко посещения в България, свързани с участията му в джаз фестивали, със самостоятелна програма и съвместни концерти с български джаз музиканти.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram