Ненчев предлага военния аташе във Вашингтон, казанлъчанинът ген. Цанко Стойков, за командир на ВВС

Военният министър Николай Ненчев е предложил бригаден ген. Цанко Стойков за командир на Военно въздушните сили /ВВС/ на място на ген. Румен Радев, който подаде рапорт за напускане в началото на този месец. В момента ген. Стойков е военно аташе във Вашингтон.

Това съобщи самият Ненчев във вторник преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Попитан кога ВВС ще имат нов началник министърът каза, че се надява още в началото на септември. „Нека изчакаме решение на Министерския съвет и указа на президента. Аз съм взел моето решение“, заяви Ненчев.

Попитан кой е неговият фаворит за поста министърът заяви: „Ген. Стойков, военният ни аташе в САЩ“.

Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Има висше образование с квалификационна степен „магистър”. Военната си квалификация получава във Военновъздушния колеж „Максуел“ Алабама, САЩ, Военната академия „Г. C. Pаковски“, ОУ на ОТФ от ВВС; ВHВВУ „Г. Бенковски“ – летец пилот за ВВС. На военна служба е от 1987 г., а във военно звание „бригаден генерал“ е от 1 юли 2009 г.
Досегашният титуляр на поста ген. Румен Радев подаде оставка като ръководител на ВВС в началото на август. Преди седмица той беше издигнат от БСП като кандидат за президент в предстоящия вот. Кандидатурата му беше подкрепена и от АБВ.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram