Местни каракачани почетоха националния събор на етноса на Карандила

На XXV- тия юбилеен Национален събор на каракачаните в България се събраха повече от 2 000 души, сред тях и казанлъшки представители на етноса. На форума, който се проведе миналата събота в местността Карандила край Сливен, присъства и омбудсманът на Община Казанлък Гинка Щерева /на снимката в средата/. Тя беше няколко мандата председател на Дружеството на каракачаните в Казанлък, а понастоящем е член на Федерацията на етноса.

На събитието гости бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, народният представител Мария Белова, кметът на Сливен Стефан Радев и кметът на Котел Коста Каранашев.

Похвално е, че Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните е културна организация с наистина дълга история и традиционен събор”, заяви Цветан Цветанов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията.

Множеството стана свидетел на богата фолклорна програма с участието на танцови състави, които представиха народни танци от различни фолклорни области на Гърция. Над 150 гости от чужбина уважиха събитието.

„Най-мащабното събитие на каракачаните в България е мероприятие, което задължително трябва да бъде посетено, за да се усети духа на традициите в този регион”, категоричен бе Цветан Цветанов.

Това издание на събора бе посветено на Коста Котавов – Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни. Котавов бе награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас. В събора участваха представители на всички девет дружества на каракачаните у нас от Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат, Мъглиж, Горно Сахране, Берковица, Монтана. Членовете на дружеството са приблизително петнадесет хиляди, като най-голямата каракачанска общност е в Сливен. Там живеят около 5 хиляди каракачани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram