Наши занаятчии откриха Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Майстори от Казанлък и региона участват във Фестивала на фолклорната носия „Жеравна 2014”, който се провежда в дните 22, 23 и 24 август.
Организатори са Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде”. Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година в прочутия архитектурен резерват в местността Добромерица край Жеравна.
Сред занаятчиите дошли от цялата страна е Христо Николов от Мъглиж, оръжеен  майстор, традиционно участващ и в Празниците на тракийската култура, организирани от Община Казанлък в края на август. Сред участниците във фестивала е друг познат на казанлъчани автор- Любомир Дудев, който освен майстор на пластиката, е дългогодишен художник и бижутер.  За втора поредна година негов нож от поредицата „Вендета” грабна приза за най-атрактивен сувенир на Панаира на занаятите и изкуствата във Варна.
Следващата голяма сцена, на която занаятчиите ще предлагат своите произведения, е ХІІ Международен панаир на народните занаяти ще се проведе от 5 до 7 септември в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Над 50 майстори от страната и чужбина са заявили участие до този момент, сред тях и Христо Николов.
Една от най-атрактивните прояви, „Майсторската надпревара“, тази година ще е между грънчари от България, Сърбия, Румъния, Турция и Уганда.
Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на панаира са характерните за Централния Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтани и плетене с царевична шума (беленица).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram