Над Кънчево стърчат руини от крепост

Руини от средновековна крепост „Градище” („Калето“) стърчат до казанлъшкото село Кънчево. На места каменните останки стигат до 1,5 м, до тях може да се стигне като се следва синя маркировка.

Идеята за пешеходен тур до там е идеална за края на август. Минава се покрай рекичка и не е съвсем стръмно. Няколчасовият преход завършва на върха-Калето, и предлага чудесна гледка към селата Кънчево и Ръжена от тичи поглед.

Крепостта, наричана и до днес „Градището” е охранявала прохода на идващите от Търново към село Борилово и Стара Загора. Стените са били с дебелина до около 3 метра и са имали неправилна многоъгълна форма. На места може да са види, че са били явно внушително защитно съоръжение, макар иманярите да са доунищожили почти напълно средновековния строеж. Зидарията е от ломени камъни, споени с бял хоросан. Общата площ на укрепеното пространство е било повече от 10 дка. Предполага се, че крепостта е изградена през III-IV век и е използвана през Второто българско царство. В близост до Градището е Марковата плоча с размери 0.5 x 1.2 метра, с отпечатък на Кралимарковата стъпка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram