Концерт на хор „Гусла“ подарява проф.Начев на казанлъчани

Тази вечер от 19.30 часа на площад „Севтополис“ концерт ще изнесе Академичен мъжки хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Родолюбивата инициатива се осъществява от Община Казанлък и Почетния гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев. Известният кардиохирург е внук на адютанта на 4-та дружина в легендарния 23-ти Пехотен Шипченски полк Генчо Хаджигенчев. През 2011 г. проф. Генчо Начев и Красимир Узунов  издадоха книгата „Историята на 23-ти Пехотен Шипченски полк“, която също бе представена на казанлъчани.

Подаръкът на проф.начев към казанлъчани е по повод 137 години от Шипченската епопея, 80 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка и в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 23-ти Пехотен Шипченски полк.

Академичен хор „Гусла“ отбелязва през 2014 -та 90 години от създаването си. В периода 1929-1930 г. диригент на хора е казанлъчанинът Христо Манолов, син на първия български професионален композитор Емануил Манолов. За „Гусла“ са композирали акад-Петко Стайнов и Здравко Манолов, внук на Емануил Манолов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram