Кметът на Казанлък подписва днес в София договора за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск

Днес по обед ще бъдат подписани осем договора по схема „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск“ в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Договорите ще подпишат ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова и кметовете на общините бенефициенти по проекта Казанлък, Нова Загора, Нови Пазар, Плевен, Пловдив, Първомай, Самоков и Стара Загора.

На церемонията ще присъстват министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

От следващата 2013 г. в Казанлък се очаква да бъдат предоставяни две нови социални услуги. Това ще стане чрез откриването на Център за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания и Център за обществена подкрепа.

Тези услуги бяха заложени да стартират през 2011 г. според Общинската стратегия 2011-2015 г. , но предишното ръководство не успя да осигури средства за финансирането им. По тази причина дейностите по тях досега бяха осъществявани от неправителствени организации – чрез европейски проекти и и благотворителни инициативи.

В резултат на изпълнената през тази година цялостна процедура от Община Казанлък, двата центъра са включени в проектобюджета на Министерството на труда и социалната политика и са предложени на Министерството на финансите за осигуряване на средствата.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания ще се осъществява комплекс от социални услуги за 25 деца – рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално ориентиран и индивидуални програми за социално включване на деца и младежи с увреждания.

Вторият център – Центърът за обществена подкрепа, ще осигурява превенция и подкрепа за деца, застрашени от изоставяне, както за деца и семейства в риск. Неговият капацитет е за 60 души.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram