Министър Бакалов купил земята на църквата в Осетеново

И на това Успение богородично църквата на баба Минка в в павелбанското село Осетеново, както я наричат местните, посрещна миряни от цялата околия. Църквицата е построена през 1995 г. с лични пари на Минка Илинова, позната като пророчица. На баба Минка се присънва мястото за храма и патрона Богородица. Тя и съпругът й Христо въздигат черквата, но земята отдолу е общинска. Започва се ходене по мъките за закупуването и узаконяването на парцела. Бившият павелбански кмет Иван Иванов дори проговаря за събаряне на храма.

Тогава случайно минава през селото Йордан Бакалов, той е депутат по това време. Баба Минка споделя тъжненията около църквата, а Бакалов се отзовава и заедно с неговия приятел Здравко Зафиров вадят пари и купуват терена под църквата. Не един път Бакалов е помагал на черквата в Осетеново, баба Минка не забравя добрината.

Всяка година на 15 август тя коли курбан за празника за всички, които идват да запалят свещ на Божията майка. Не секва и потокът от хора с различна болка и проблем, за да потърсят съвет от баба Минка.

Храмът на Богородица е първият православен в това село.

f418d

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram