Експерти на БАБХ на проверка из старазагорските тържища на сезонни плодове

Инспектори по „Контрол на храните“ и инспектори по „Контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци“ към Българската агенция по безопасност на храните са извършили над 100 извънредни проверки на местата за продажба на открито и търговия на едро и дребно на пресни плодове и зеленчуци /дини и пъпеши/ в региона на София, Пловдив и Стара Загора.

Обект на проверката са били освен откритите места за продажба на тези сезонни продукти и пазарите, зеленчуковите борси и търговските обекти предлагащи плодове и зеленчуци.

Резултатите от лабораторното изпитване на взетите проби от дини и пъпеши не показват съдържание на нитрати и остатъчни количества от пестициди, съобщиха от агенцията.

Инспекторите са проверили и хигиенните условия на обектите предлагащи на пазара нарязани сезонни плодове. Наложена е забрана за продажба на нарязани дини и пъпеши на търговците, които не са осигурили необходимите условия за това.

Констатирано е, че повечето от проверените открити места за продажба на плодове и зеленчуци нямат регистрация по смисъла на Закона за храните, в следствие на което контролните органи към Българската агенция по безопасност на храните са издали предписания за стартиране на процедури по регистрация.

По отношение на произхода и качеството на проверените продукти, контролните органи не са установили случаи, при които да не са представени необходимите документи.

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили общо 4215 проверки в цялата страна миналата седмица. Продължават и посещенията в обектите от търговска мрежа и обществено хранене по морските курорти в регионите Бургас, Варна и Добрич. Проверени са 312 обекта, в това число 12 обекта предлагащи услугата „all inclusive“. Издадени са 27 предписания и са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение.

За периода 13 – 17 август 2012 година при проверените обекти предлагащи оферти за почивка „all inclusive“ не са установени несъответствия от действащите нормативни актове и разпоредби.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram